27 / 04 / 2024

Üniversite kentlerindeki esnaftan kira yardımı talebi!

Üniversite kentlerindeki esnaftan kira yardımı talebi!

Üniversite şehirlerindeki ticaret veya ticaret-sanayi odası başkanı, zora düşen hizmet sektörüne ve esnafına başta kira yardımı olmak üzere destek verilmesini istiyor...



Üniversite şehirlerindeki esnaflar, uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte zorluk çekmeye başladı. Hemen her ticaret veya ticaret-sanayi odası başkanı, zora düşen hizmet sektörüne ve esnafına başta kira yardımı olmak üzere destek sağlanmasını talep ediyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Osman Arolat bugünkü köşesinde, Kovid-19 süreciyle zorluk çekmeye başlayan esnafların taleplerini kaleme aldı.

İşte Osman Arolat'ın 'Öğrencisiz kentlerin esnafları zorda' başlıklı yazısı...

COVID salgını ile başlayan uzaktan eğitim Anadolu’daki üniversite kentlerinin ekonomilerini de etkiliyor. Eskişehir, Trabzon ve Erzurum oda başkanları, öğrenci odaklı hizmet veren yüzlerce esnafın desteklenmesi için bir formül bulunmasını istiyor.

Anadolu kentlerindeki DÜNYA muhabirlerinin verdiği haberler, “Üniversite kentlerindeki esnafın, uzaktan eğitim mağduru olduğunu” ortaya koyuyor. Hemen her ticaret veya ticaret-sanayi odası başkanı, uzaktan eğitim nedeniyle hizmet sektörünün ve özellikle öğrencilere yönelik hizmet veren küçük esnafın zorda olduğunun altını çiziyorlar.

Uzaktan eğitimin başlamasıyla öğrencilerin gelemediği kentlerin zora düşen hizmet sektörüne ve esnafına başta kira yardımı olmak üzere destek verilmesini istiyorlar.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, kentlerinin 70 bin lisans ve lisansüstü öğrenciye sahip olduğunu belirterek, uzaktan eğitimin esnafa verdiği zararı şöyle dile getiriyor:

- Öğrencinin ayda yaklaşık 2 bin lira harcadığını düşünürsek, kentimizde en az 140 milyar liralık bir ekonomik kayıp söz konusu. Şehrin ekonomideki bu kaybının telafisi için devlet desteklerinin devreye girmesi faydalı olacaktır.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik de konuya “Şehrimizde öğrenci odaklı hizmet veren, ticaretini bu potansiyele endekslemiş esnafımız, ticaret erbabımız sıkıntıya girecek. Sıkıntı yaşamamaları için zamanında gerekli tedbirler alınmalıdır. Çünkü esnafımızın yaşayacağı sıkıntı ileride büyüyerek tedarikçi konumundaki şirketleri de etkileyecektir” diyor.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, üniversitede uzaktan eğitim kararıyla kentlerinde 8 bine yakın firmanın olumsuz etkileneceğini, yüzlerce firmanın kepenk kapatma riskiyle karşı karşıya olduğunu ve binlerce çalışanın işsiz kalabileceğini dile getiriyor. Bunu tamamlayan bir çıkış olarak Eskişehir esnafı adına Emre Karadeniz önlem alınmasını isterken ‘’Bir ekonomik kaos var. 106 bin öğrenci uzaktan eğitime geçtiği için çoğu artık Eskişehir’de değil. Bu şehrimizin ayda 160 milyar liralık kaybı anlamına geliyor. Esnaf olarak acil destek paketi bekliyoruz” diyor.

Esnafa kira desteği ve borç ertelenmesi yapılmalı!

Hemen her üniversite kentinde benzer yakınmalar söz konusu...

En büyük mağduriyeti yaşayan esnaf destek verilmesini bekliyor, umuyor.

Bakalım esnafa nasıl bir destek yaratılabilecek?


Geri Dön