25 / 04 / 2024

Üçüncü köprünün yüzde 40’ı bitti!

Üçüncü köprünün yüzde 40’ı bitti!

Yapımında 6 bin 500 kişinin çalıştığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatının yaklaşık yüzde 40'ı tamamlandı. Kuleler, ana kabloların bağlanacağı semerin üzerine konacak olan çelik panellerle 322 metre yüksekliğe ulaşacak.



İstanbul Boğazı'nın üçüncü köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmaların yaklaşık yüzde 40'ı tamamlandı. Köprünün kuleleri her 2 yakada 300 metreyi geçti. Kuleler, ana kabloların bağlanacağı semerin üzerine konacak olan çelik panellerle 322 metre yüksekliğe ulaşacak. Köprünün ana açıklık kısmında, araçların üzerinden geçeceği ve 870 tonluk çelik tabliyelerin teker teker denizden kaldırılmasında kullanılacak yüksek kapasiteli dev vinçlerin sahada montaj çalışmaları da sürüyor.


IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yap işlet devret modeliyle inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü yaklaşım viyadüğündeki gidiş-geliş ve demiryolu şeritleri de belirginleşmeye başladı.


Projede, Kuzey Marmara Otoyolu kısmıyla beraber 700'ü mühendis toplam 6 bin 500 personel görev yapıyor. Proje kapsamında, 322 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsünün yanı sıra 22 metrelik çapıyla Avrupa'nın en geniş delme tüneli de inşa ediliyor. Köprü kuleleriyle kara bağlantısını sağlayan yaklaşım viyadükleri bağlantısı da tamamlanmak üzere. Proje kapsamında 64 viyadüğün yapım çalışması sürerken köprünün kulelerinin sonuna gelindi.


Her 2 yakada kuleler 300 metreyi geçerken, 1.5 ay içinde 4.6 metrelik son betonarme döşemenin yapımına devam ediliyor. 2 kulenin yapımında 24 saat esasına göre toplam 300 kişi çalıştı. Son betonarme döşemenin üzerine ana kablolarının yerleşeceği kule semerleri yerleştirilecek. Kule ara bağlantı çalışmaları yapıldıktan sonra eğik askı halatları ve çelik döşemelerin montajlarına başlanacak. Köprüde yer alan kablolarda kullanılacak yüksek mukavemetli tellerin toplam uzunluğu 120 bin kilometreyle dünyanın çevresini 3 kez saracak uzunlukta olacak.


Köprü çalışmaları yaklaşık yüzde 40 oranında tamamlanan projede, yeni yılla birlikte önemli bir aşamaya geçilecek. Ocak 2015'te köprüde araçların üzerinden geçeceği çelik tahliyeler monte edilmeye başlanacak. Tabliyelerin denizden kaldırılması ve yerleştirilmesi aşamasında kullanılacak 900 ton kaldırma kapasiteli dev vinçlerin sahada montajlarına başlandı. Derrick Crane adı verilen vinçlerle, 2 kıtayı birleştiren ve her birinin ağırlığı 870 tonu bulan tahliyeler köprüye yerleştirilecek. Tahliyeler deniz yoluyla köprüye getirilecek. 59 tahliyenin 42'si bu dev vinçler yardımıyla kaldırılacak. 2 taraftan tahliyeler konulacak. Sadece bir çelik tahliyenin kaldırma operasyonu günler sürecek.


Proje kapsamında inşaat çalışmalarının yanı sıra ağaçlandırma çalışması da yapılıyor. Kesilen ağacın 5 katı ağaç dikilecek projede geçen yıl 410 hektarlık alanın ekimi tamamlandı, bu yıl ise yaklaşık 460 hektarlık alanda ağaçlandırma çalışmalarına başlandı. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 3 yıl içinde 1400 hektar yani 14 milyon metrekarelik alan ormana dönüştürülecek. Orman Bölge müdürlükleri ile yapılan anlaşma gereği dikimi yapılan ağaçların 3 yıl süresince bakımı da yine Orman Bölge müdürlüklerine yaptırılacak ve doğal yollarla eksilen, kaybedilen yeni dikilmiş ağaçlar tekrar dikilmek suretiyle 1400 hektarlık alanın orman dokusuna sahip olması garanti altına alınacak. Böylece, ağaçlandırma projesi 2018'e kadar yayılan bir süreci içerecek. Köprünün 2015 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.


TOKİ Haber


Geri Dön