18 / 04 / 2024

Ucuz faiz konut talebini artıracak!

Ucuz faiz konut talebini artıracak!

Türkiye, bir süre ucuz faiz dönemi yaşayacak. Kim istemez faizin ucuz olmasını? Ne var ki ekonominin şartları bugüne kadar faizin aşağıya çekilmesine imkan vermedi. Ucuz faiz sayesinde konut talebi artacak, konut sektöründeki canlılık devam edecek.



Türkiye, bir süre ucuz faiz dönemi yaşayacak. Kim istemez faizin ucuz olmasını? Ne var ki ekonominin şartları bugüne kadar faizin aşağıya çekilmesine imkan vermedi.


Faizin ucuzlamasını isteyenler, yüksek faizin suçlusu olarak Merkez Bankası (TCMB) Başkanı’nı gördüler. 


Başkan değişti. Bugün Para Politikası Kurulu (PPK) yeni Başkan’ın başkanlığında toplanacak ve faiz indirimi kararı verecek.


Ucuz faiz dönemi başlıyor!


Faizin ucuzlayacağı kesin de, sadece tavandan mı indirim yapılacak, yoksa hem tavandan hem tabandan mı? İndirim 0.25 puan mı olacak yoksa 1.0 puan mı, işte bunlar belli değil.


Şartlar da faiz indirimi kararına destek verecek gelişme içinde. Ekonomide “Bahar Rüzgarları” esiyor. Enflasyon geriliyor. Dolar fiyatı istikrara kavuştu. Ocaktan şubata sanayi üretimi artışa geçti, perakende satışlarda artış var, ihracattaki gerileme sona erdi. Cari açık küçüldü.


Ucuz faizi isteyenler, ucuz faizin yatırımları artıracağına, piyasadaki durgunluğu gidereceğine inanıyorlar.


Faiz ucuzlar ise yatırım yapmayanlar yatırım yapmaya başlayacak. Yatırımlar sayesinde üretim, ardından istihdam ve sonuçta büyüme oranı artacak.


Ucuz faiz sayesinde konut talebi artacak, konut sektöründeki canlılık devam edecek.


Faiz ucuzlaması sonucu talebin artması ile enflasyonun yükselme olasılığı pek gündeme gelmiyor.


Ucuz faiz nedeniyle döviz girişinde yavaşlama olabileceği riskinden söz edilmiyor.


Ucuz faiz nedeniyle birikimlerin banka mevduatından ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nden uzaklaşması olasılığı dikkate alınmıyor.


Faiz ucuzlayınca, bankaların mevduata ödedikleri faiz de ucuzlayacak mı? Merkez Bankası faizi indirdiği için kredi kartı borcu faizleri, konut kredisi, ihtiyaç kredisi faizleri de ucuzlayacak mı?  Yatırım kredileri ile işletme kredilerinin faizleri ne kadar gerileyecek? Faiz ucuzlayınca dolar fiyatı ne olacak? Altın fiyatı ne olacak? Bütün bunları önümüzde günlerde göreceğiz. Şimdiden tahmin yapmak çok  zor.


Dünya/ Tevfik Güngör


Geri Dön