19 / 04 / 2024

Uğur Dumankaya: Devlet şirketleri derecelendirsin!

Uğur Dumankaya: Devlet şirketleri derecelendirsin!

Devletin şirketler arasında derecelendirme yapması gerektiğini ifade eden Uğur Dumankaya, "Devlet firmalara raiting verip derecelendirsin" dedi



Devletin şirketler arasında derecelendirme yapması gerektiğini ifade eden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, "Bizlere reyting verip yaptırımları ona göre uygulasınlar" dedi

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, devletin şirketlere reyting vermesi gerektiğini belirterek, "Böylece yaptırımlar ona göre uygulanır. Kurunun yanında yaş yanmaz" dedi. Bloomberg HT'de yayımlanan HT Ekonomi Soruyor'da Menekşe Ataselim'in sorularını yanıtlayan Dumankaya, gayrimenkul geliştiricilerin pek çok zorlukla karşılaştığını ifade ederek, "Örneğin KDV'lerin geri dönüşü hâlâ çözülemedi. Çok uzun aralıklarla ödeniyor. Ben mesela vergi şampiyonu bir şirketim. Ben de KDV'mi erken alamıyorum. İşte, devlet bir derecelendirme yapıp ona göre davransa, kurunun yanında yaş da yanmaz" diye konuştu.

TÜKETİCİ GAZA GELMEDİ'
Konut kredisi faizlerinin tarihi düşüşte olduğunu, buna rağmen tüketicinin soğukkanlı davrandığını söyleyen Dumankaya, şöyle konuştu: "Gaza gelmiyorlar. Piyasada stok var ama yoğun bir satış da var. Pasta büyüdü; ancak yoğun rekabetten dolayı dilimleri küçüldü.

2005 dönemi de bugün bir hayal gibi yine de, Tüketici artık konut kredisine çok eğilmiyor. Eskiden satışlarımızın yüzde 80'i banka kredisi, yüzde 20'si peşin ödemeden oluşurdu. Bugün ise yüzde 35'i banka kredisi, yüzde 15'i peşin, kalan büyük çoğunluğu da b sizim özel vadelendirme kampanyalarımızdan geliyor. Aslında, bu geliştiricilerin istemediği bir risk. Ancak tüketici bizi buna yönlendiriyor. Ekonomik koşullar bozulursa geliştiricilerin  finansman sağ]aması sıkıntıya yol açabilir."

Ticari ye ve konut projelerine iki ayrı GYO kuracak
Dumankaya inşaat'ı halka açmak için gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kuracaklarına değinen Uğur Dumankaya, düğmeye bastıklarını söyledi. Dünyayla entegre olabilmek ve uluslararası şirketlerin radarına girebilmek için bu girişimde bulunduklarını ifade eden Dumankaya, "Daha iyi bir büyüme ivmesi kazanıp bunu halkla paylaşabilmek istiyoruz. Tabii şeffaflık adına da bu ciddi bir gösterge olacak. Bu yıla yetişeceğimizi düşünmüyorum. Bir sorun çıkmaz ve konjenktürde büyük değişiklik yaşanmazsa seneye halka açılıyoruz" dedi. Projelerinin büyük kısmının konutlardan meydana geldiğini hatırlattığımız Dumankaya, şunları söyledi: "Bu nedenle belki iki farklı GYO kuracağız. Biri ticari projelerin yer aldığı bir şirket olacak; 6 ayda bir temettü dağıtacak. Diğeri ise konut yapan bir gayrimenkul geliştirme şirketi olacak, ikisini birbirine karıştırmayı düşünmüyoruz."
Menekşe Ataselim/Habertürk


Geri Dön