26 / 04 / 2024

Uğur Erdener: Olimpiyatlar özgün projelerle kenti olumlu etkileyecek!

Uğur Erdener: Olimpiyatlar özgün projelerle kenti olumlu etkileyecek!

TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, 2020 Olimpiyat Oyunları için aday olan 3 kent arasında İstanbul'un şansının yüksek olduğunu söyledi.




Türkiye Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener ile İstanbul’un 2020 Olimpiyatları’na adaylığı çerçevesinde, Olimpiyat Oyunları’nın ve ev sahibi şehrin mimarisine ve altyapısına olan etkisi üzerine sohbet ettik.


İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'na adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz?


İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları ve Pa ralimpik Oyunları adaylığını kent adına, Türk sporu adına son derece olumlu bir girişim ola­rak değerlendiriyorum. Açıkçası 2020 Olim­piyat Oyunları için aday olan 3 kent arasında İstanbul’un şansı oldukça yüksek. Yapılan an­ketlerde Türk halkı aday ülkeler arasında en fazla desteği verenler sıralamasında ilk sırada..


İstanbul bundan önce olimpiyatlara 4 kez olduBugün, adaylık çok farklı. Değer­lendirme kriterleri çok ağır. Buna rağmen İstanbul'un avantajları var. En etkili yönü ise arkasında hükümet desteği var. Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün süreç içinde destekleri var. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, adaylık konusunda hep işin başında, iktidarın ve ekonominin güçlü olma­sı güzel bir tablo gösteriyor. Centilmence bir yarış söz konusu.


Olimpiyatların İstanbul’a ne tür katkıları olacak? Daha önce olimpiyatların yapıldığı şehirlerde neler yaşandı?


Daha önce Olimpiyat organize etmiş olan Seul (1988), Barcelona (1992), Atina (2004) ve Pekin (2008) kentleri Oyunlar öncesi ve sonrası ile incelendiklerinde, Oyunların kentin gerek altyapı iyileştirmesi, gerekse kent yaşamını yeniden düzenleme ve kente bıraktığı miras açısından büyük gelişmeler gösterdikleri, o ülkelerin spor altyapılarının ciddi anlamda aşama gösterdiği hemen an­laşılacaktır.


Pusula



Geri Dön