26 / 04 / 2024

Uğur Dumankaya: Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı TL’nin can suyu oldu!

Uğur Dumankaya: Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı TL’nin can suyu oldu!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarından Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Merkez Bankası’nın faiz artırımını değerlendirdi. Dumankaya bu artırımın olumlu etkileri olacağına işaret etti...



Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarından Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Merkez Bankası’nın faiz artırımının olumlu etkileri olacağına işaret ederek, “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uyguladığı faiz artırımı, geç kalmış bir karar olsa da TL’nin değer kaybını önleme ve piyasaların olumlu yönde seyretmesi doğrultusunda önemli bir adımdır” dedi. 


Merkez Bankası’nın beklentilerin de üzerine çıkarak bir haftalık repo faiz oranını yüzde 4,5’dan yüzde 10'a yükseltmesinin kısa vadede kredi maliyetlerini yükseltse de Türk Lirası’nın Euro ve Dolar karşısındaki değerini artırması sebebiyle sevindirici ve yerinde bir karar olduğunu vurgulayan Uğur Dumankaya şözlerine şu şekilde devam etti: “Hızlı değer kayıplarının ardından Merkez Bankası faiz kararı ile TL’ye can suyu vermiş oldu; Türk Lirası karşısında Dolar’ın 2,21’e Euro’nun da 3,03’e gerilemesi bunun en önemli kanıtı. Aynı zamanda bu karar, FED'in tahvil alım azaltımı kararının negatif etkisini de azaltacaktır.”


“Merkez Bankasının bu olumlu kararının ardından Türk Lirası’nın istikrarı için önümüzde iki önemli sınav, iki önemli dönemeç gözüküyor. Bunlardan bir tanesi FED’in yılın ilk varlık alımı toplantısı, diğeri ise siyasi gelişmeler. Bu noktada varlık alımını azaltması beklenen FED’in toplantısı ve siyasal gelişmeler paranın ve piyasaların aşağı ve yukarı yönlü hareketini doğrudan etkileyecektir.”  



Geri Dön