16 / 04 / 2024

Ukrayna Harkiv'de Türk Kültür Merkezi açıldı!

Ukrayna Harkiv'de Türk Kültür Merkezi açıldı!

Ukrayna'da Türk kültür merkezlerinin sayısı hızla artıyor. Ülkenin batısında öğrenci şehri olarak da bilinen Harkiv'deki Skovoroda Pedagoji Üniversitesi bünyesinde bir Türk Kültür Merkezi açıldı...



Kiev Büyükelçiliği’nin desteği ve Türkiye Ukrayna Sanayiciler ve İşadamları Birliği (TUSİB) Harkiv Temsilcisi Zeki Aşkar’ın girişimleriyle Skovoroda Pedagoji Üniversitesi bünyesinde kurulan Türk Kültür Merkezi’nin açılışına; Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, Skovoroda Pedagoji Üniversitesi Rektörü İvan Prokopenko, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Kültür merkezinin açılışına katılan Büyükelçi Samsar’ın şerefine üniversitenin girişinde karşılama töreni düzenlendi. Ellerinde Türk ve Ukrayna bayrakları taşıyan öğrenciler, Samsar’a ve eşi Feruza Samsar’a çiçek takdim etti. Büyükelçi Samsar ise, üniversiteye ismini veren Ukraynalı filozof ve pedagog Grigoriy Skovoroda’nın anıtına çiçek bıraktı.


Merkezin açılışında konuşan Rektör İvan Prokopenko, Türkiye ve Ukrayna’nın tarihsel yakınlığını vurgulayarak, üniversite kapsamında Türk Kültür Merkezi açılmasının önemine işaret etti. Prokopenko, Türkiye Kiev Büyükelçiliği’ne merkezin açılışındaki katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.


Daha sonra söz verilen Büyükelçi Samsar ise, birbirlerine tarihsel bağlarla bağlı Türkiye ve Ukrayna’nın, son dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in yakın ilişkilerinin de etkisiyle “altın çağını” yaşadığının altını çizdi.


İki ülke ilişkilerinin gelişiminde eğitim ve bilimin önemli bir yer tuttuğunu belirten Büyükelçi, Türk Kültür Merkezi’nin Türkiye ve Ukrayna arasında köprü görevi görecek öğrencilerin yetiştirilmesini sağlayacağını vurguladı.


Üniversitedeki havanın kendisine öğrencilik yıllarını hatırlattığını söyleyen Samsar’ın, başarılı iki öğrenciye yazın Antalya’da tatil sözü vermesi salonda bulunan öğrenciler ve akademisyenler tarafından alkışlarla karşılandı.


Başta Zeki Aşkar olmak üzere Harkiv’daki Türk Kültür Merkezi’nin açılışına destek olan işadamlarına teşekkür eden Büyükelçi, Büyükelçiliğin merkezin çalışmalarıyla ilgili desteklerini sürdüreceğini de ekledi. 


Daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtlayan Samsar, Türkiye ve Ukrayna arasında bir yıl içinde diploma denklik anlaşmasının imzalanmasının beklendiğinin müjdesini verdi.


Samsar, kısa süre sonra göreve başlaması beklenen Türkiye Harkiv Fahri Konsolosu Vladimir Belıy’ı da salonda bulunanlara tanıttı.


Programın sonunda, Türkçe öğrenimi gören öğrencilerin hazırladıkları Türkçe şarkı ve halay gösterileri izleyenlere keyifli anlar yaşattı.


Cihan



Geri Dön