24 / 04 / 2024

Ukrayna'da emlak vergisi ödeme sistemi değişecek!

Ukrayna'da emlak vergisi ödeme sistemi değişecek!

Ukrayna'da yapılan yeni düzenleme ile emlak vergisi artık konut metrekare alanı dikkate alınarak değil, konut değeri dikkate alınarak alınacak. Bununla beraber şehir merkezinde yaşayanlar daha fazla emlak vergisi ödeyecek.



Ukraynalılar için emlak vergisi ödeme sistemi değişiyor. Ukrhaber'de yer alan habere göre; emlak vergisi artık konut metrekare alanı dikkate alınarak değil, konut değeri dikkate alınarak toplanacak.

Vergi, gümrük ve mali politika komitesi başkanı Daniil Getmantsev, Observer web sitesine yaptığı bir yorumda yapılmak istenen bu değişimi anlattı.

Getmantsev yorumunu örnek vererek “Örneğin, sizin Kiev’in banliyölerinde üç katlı bir eviniz var, bana da büyükannem taşrada, kötü bir yerde aynı ölçülerde bir evi miras bıraktı. İkimizde aynı vergiyi ödeyeceğiz. İşte bu yanlış. Gayrimenkul değerleme veritabanımız var. Bu veritabanını hazırlamak için zaman harcadık. Artık konut bedeline bağlı olarak bir vergi alınacak” dedi.

Vergi, evi veya dairesi eşik tutarın üzerinde olanlar tarafından ödeneceğini belirten Getmantsev “Bu miktarı belirlemeliyiz ve küçük kasabaların ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bir şema var ama henüz bunu dile getirmek ve insanları korkutmak istemiyorum ”şeklinde konuştu.

Mevcut sistem nasıl? 

Verginin büyüklüğü, normun üzerindeki her metrekare için asgari ücretin yüzde 1.5’ine kadar olup yerel makamlar tarafından bu oran belirlenmektedir. Bir daire için norm 60 metrekare ve bir ev için norm 120 metrekare olarak belirlendi.

2020 dönemi için 2021 içerisinde vergi ödemesi yapılması gerekiyor; bu nedenle 2020 yılının asgari ücreti hesapta kullanılıyor. 2020 yılı için asgari ücret 4,723 UAH olduğu için vergiye tabi her metrekare için ödenecek vergi, birim metrekare için en fazla 70.8 UAH olmaktadır. (Yerel yönetimler yüzde 1.5’te belirleyebilir, yüzde 0.5’te)

Örneğin, 100 metrekarelik bir daireye sahip kişi yerel makamların hem standardı hem de kanunla belirlenen alanı koruduğu bir şehirde yaşıyorsa bu durumda ek 40 metrekare için vergi ödemek zorunda tutuluyor, yani 2,833 UAH.

Daire kiralanırsa daha fazla ödeme yapılması gerekecek. Emlakçı Maksim Baburyak, bir daire veya ev kiralanırsa, vergi avantajı olmayacak, her bir metrekare için ödeme yapılması gerekecek, diyor.

Barbuyak açıklamasında “Çoğu zaman daireler vergi dairelerine bildirilmeden kiralanmaktadır. Özellikle düşük değerli konut segmentinde. Vergi Kanununa göre gelir elde edilen konutlar için kolaylık sağlanmamaktadır. Örneğin 40 metrekarelik bir daireniz ve 20 metrekarelik başka bir dairede payınız varsa vergi ödemenize gerek yok. Ancak ilk 40 metrekare daireyi verirseniz, 40 metrekarenin tamamı için ödeme yapmanız gerekecek.” dedi.

Ukrayna'da konut sektörüne yeni yasa! Yatırımcılar nasıl korunacak?

Ayrıca her aylık kira ödemesinde yasa gereği yüzde 19 daha fazla ödeme yapılması gerekiyor. Örneğin, konut kiralar ve bunun üzerinden ayda 10 bin UAH kazanan kişi, 1,900 UAH vergi olarak bütçeye ödenmek zorunda kalacak.

 

Şu anda vergi dairesiyle iletişime geçilmezse ve alınan ek gelir miktarını gösteren bir beyanname sunulmazsa, vergi ödemek zorunda kalınmayacak.

 


Geri Dön