26 / 04 / 2024

Ukrayna'da yapı malzemelerindeki artış gayrimenkul sektörünü etkileyecek!

Ukrayna'da yapı malzemelerindeki artış gayrimenkul sektörünü etkileyecek!

Ukrayna'da yakın zaman içerisinde metal fiyatlarının yüzde 5-7 oranında artması bekleniyor. Bu oranın artmasıyla gayrimenkul sektörünün etkileneceği öngörülüyor. 



Ukrayna'da emlak alanında faaliyet gösteren  Viktorya Bereşçak yapı malzemelerinin maliyetinin, kategoriye bağlı olarak yıllık bazda ortalama yüzde 10-15 oranında arttığını dile getirdi. Ukrhaber'de yer alan habere göre; bu artış ile inşaat sektöründeki vasıflı işgücü ortalama ücretleri de yükselecek.

Bereşçak maliyetlere ilişkin yaptığı açıklamada, “Metal fiyatlarındaki keskin bir artış, elbette maliyet artışına sebep olacaktır, çünkü inşaattaki metal yüzdesi oldukça yüksek ve projedeki bileşeni önemli. Üstelik, enflasyon korkusunun arttığını görüyoruz. Hammaddeler doların da etkisiyle daha pahalı hale geliyor. Ayrıca, hammadde ile ilgili bazı sorunlar (arz kısıtlamaları veya acil talepler) maliyeti artırıyor.” dedi.

Ukrayna da yapı malzemelerindeki artış gayrimenkul sektörünü etkileyecek!

Üretim maliyetlerinde artış gayrimenkul sektörünü doğrudan etkiliyor. İnşaat ve montajdaki maliyetin artması inşaat sektörünü büyük baskı altına alıyor. Emlak fiyatlarında henüz keskin bir artış olmayacağını söyleyen Bereşçak, sınırlı etkin talebin hammadde fiyatlarındaki artışa tepki verebilen geliştiricileri çaresiz bıraktığını aktardı. 

Tahminlerine göre, metal fiyatlarındaki artış, gelecekte metrekare başına ağırlıklı ortalama maliyet üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek. Önümüzdeki çeyrekte pazardaki ortalama fiyat artışı potansiyeli yüzde 5-7 ve yıllık olarak yüzde 15’e kadar çıkması bekleniyor.

Ukrayna'da kişi başına 24 metrekare konut alanı düşüyor!


Geri Dön