16 / 04 / 2024

Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sürüyor!

Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sürüyor!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor...



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve diğer mega projelerde Hazine garantisi nedeniyle müteahhit firmalara ödenecek tutarın, proje bedelini aşabileceğini iddia etti. 

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, ihtiyaç olmayan noktalara üst geçitler yapıldığını savundu. Arı, bu nedenle gereksiz harcama yapıldığını, bunların yerine ihtiyaç olan noktalara geçit yapılması gerektiğini söyledi. Arı, kamu-özel işbirliğiyle hayata geçen projeler için Hazine garantisi bulunduğunu anımsatarak, "Hazine garantisi nedeniyle vatandaşın, geçmediği köprünün parasını ödediğini, ceremesini çektiğini" iddia etti. İstanbul Havalimanı'nın maliyeti nedeniyle dünya birincisi olduğunu belirten Arı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'a özelleştirilen araç muayenesi nedeniyle kamunun kar-zarar durumunu sordu.

İstanbul'u kıskanmak

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın doğa ve insan kaynaklı olarak "İstanbul'a havalimanı yapılmamalıydı" gürüşünü savunduğunu belirtti. Aydemir'in "Bu bir zihnin, şuur altının açığa vurmasıdır: İstanbul'u kıskanmak..." ifadesini kullanması muhalefet milletvekillerinin gülüşmelerine yol açtı.

Aydemir, tarihi projeleri nedeniyle ulaştırma ekibine teşekkür edilmesi gerektiğini söyledi. Aydemir, Türkiye'nin diğer alanlarda olduğu gibi ulaştırma alanında da önemli başarılara imza attığını dile getirdi. Aydemir'in "Havalimanı olmayan il kalmadı" sözleri üzerine Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AK Parti'nin vaatlerine rağmen Niğde'de henüz havalimanı bulunmadığını söyledi. Bu konuda muhalefet ve AK Partili milletvekilleri arasında laf atmalar oldu. 

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Çukurova Havalimanı için arazi sahiplerinden istenilen istimlak bedelinden vazgeçilmesini talep etti.  Adana  metrosunun yapımının yıllardır tamamlanmadığını ifade eden Şimşek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bu metroyu devralarak tamamlamasını istedi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin Aydın-Denizli otoyolu projesinin ihalesinin tekrar ertelendiğini hatırlatarak, söz konusu projenin ne zaman hayata geçirilebileceğini sordu.

"YİD projeleri geleceğe yük taşıyor"

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, AK Parti'nin bütçe gelirlerinin büyük bölümünün harcamalar üzerinden alınan vergilere dayandığını, bu vergilerin düşük gelir grubundaki ücretlilerden tahsil edildiğini ifade etti. Özelleştirmelerin yüzde 90-95 itibarıyla AK Parti iktidarı döneminde yapıldığını söyleyen Şener, özelleştirmelerden elde edilen 80-90 milyar dolar civarındaki gelirin, yaşayan vatandaşların vergileri, mezarda bulunan geçmiş kuşakların birikimleri ve gelecek nesillerin kazanımlarıyla finans edildiğini savundu. 

Şener, Kanal İstanbul Projesi'ne de değindi. Şener, söz konusu projeye harcanacak tutarın "daha doğru bir yere harcanması gerektiğini" dile getirdi. "YİD modelli projelerin geleceğe yük taşıdığını" ileri süren Şener, bu projelerde geçiş ücretlerinin farklılık gösterdiğine de işaret ederek, "Vatandaş büyük bir para ödüyor, bir de araç sayısı yeterli olmadığı için Hazineden emme basma tulumba gibi para veriliyor." dedi.

 

İstanbul Havalimanı'na giden metrolar ne zaman açılacak?

Kanal İstanbul imar planı çalışmalarında sona gelindi!
 


Geri Dön