18 / 04 / 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Antalya'daki Tramvay Hattı iddialarına cevap!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Antalya'daki Tramvay Hattı iddialarına cevap!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Antalya Meydan-Havalimanı-EXPO Tramvay Hattı ile ilgili iddialara yanıt verdi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Antalya Meydan-Havalimanı-EXPO Tramvay Hattı yapımı nedeniyle belediye gelirinden yapılan kesintiye ilişkin iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bazı yayın organlarında yer alan "Bakanlık Yaptı, Belediye Ödüyor" ve "Antalyalılar Cezalandırılıyor" başlıklı haberlerde, "siyasi intikam yapıldığı ve Antalyalılara ihanet edildiği" şeklinde yalan ve iftira niteliğinde değerlendirmeler bulunduğu belirtildi.

Söz konusu haberlere konu olan Antalya Meydan-Havalimanı-EXPO Tramvay Hattı’nın yapım işinin 2015'te Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından devralındığı ve 380 milyon TL harcama yapılarak tamamlandığı  hatırlatılan açıklamada, söz konusu hattın işletilmek üzere 2016'da Antalya Büyükşehir Belediyesine devredildiği belirtildi. Yapılan açıklamada, belediyenin, söz konusu hattı, 4 yıldır işleterek gelir sağlamaya devam ettiği bildirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Antalya daki Tramvay Hattı iddialarına cevap!

Bu şekilde, metronun belediye kaynakları kullanılmadan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ödeneği ile gerçekleştirilmesi ve işletmeye açılıp gelir getirici işletmeye geçilmesiyle borcun tahsiline bundan sonra başlanmasının amaçlandığına işaret edilen açıklamada, böylece genel bütçe kaynakları ile belediyelere destek verildiği belirtildi. Yapılan açıklamada, bunun dışındaki yorum ve haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Bakanlar Kurulu kararının 8'inci maddesinin 2. fıkrası uyarınca, raylı sistem yatırım bedellerinin tahsilatının KDV, fiyat farkı, faiz ve benzeri herhangi bir ilave yapılmaksızın, işletmenin tamamlanarak devredilmesinden sonra belediyeye her ay genel bütçe vergi gelirleri payının yüzde 5’i oranında aylık olarak yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Antalya Medyan-Havalimanı-EXPO Tramvay Hattı için harcanan bedel, belediyenin genel bütçe vergi gelirleri payından ayda 4 milyon lira olarak, yaklaşık 100 ay süre ile tahsil edilmeye devam edilecektir. Proje bedelinin tahsilatı, projelerinin tamamlanması ve işletmeye başlamasından itibaren yapılmaktadır. Masraflara ilişkin yapım aşamasında belediye gelirlerinde herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

Bakanlar Kurulu kararına uygun olarak, kent içi raylı sistemleri yapım işinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından devralınarak tamamlanması, işletilmek ve geliri kendilerinde kalmak üzere yerel yönetimlere devredilmesi, merkezi yönetimin yerel yönetimlere yapmış olduğu katkı ve destektir."

- "Ayrım söz konusu değil"

Yapılan açıklamada, yerel yönetimlerin yatırım ödenek imkanlarını aşan ya da zorlayan bu tür büyük yatırımların Bakanlık eliyle gerçekleşmesinin, devletin yerel yönetimlere katkısı anlamına geldiği bildilrildi. Yapılan açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

"Merkezi yönetimden yerel yönetime uzanan bu destek elinin farklı şekilde değerlendirilmesi insaf ve izan ile bağdaşmayan bir durumdur. Yayınlanan haberlerde yer alan, 'siyasi intikam' ve 'halkın cezalandırılması' iddiaları gerçek dışıdır.

Haberlerle iddia edilenin aksine, Bakanlığımızca yapılan ve işletilmek üzere ilgili yerel yönetimlere devredilen raylı sistem projelerinde iller arasında bir ayırım yapılması da söz konusu değildir."

 

Antalya EXPO Raylı Sistem Hattı'nda son durum ne?


Geri Dön