26 / 04 / 2024

Ulu Cami'nin mihrabında kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı!

Ulu Cami'nin mihrabında kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı!

Aksaray'da, Karamanoğlu Beyliği döneminde yapılan Ulu Cami'nin mihrabında kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı. Aksaray Müze Müdürlüğü gözetiminde başlatılan çalışmalarda caminin önceki dönemlerde yapılan alçı mihrabının sökümü yapıldı...



15 yy. ilk çeyreğinde yaptırılan tarihi Ulu Cami çeşitli dönemlerde tamirat ve restorasyon geçirirken son zamanlarda mihrapta meydana gelen aşınma ve çatlamalar nedeniyle çalışma yapılması gerekiyordu. 


Aksaray Valisi Selami Altınok'un girişimleri ile hızlandırılan çalışmalar sonunda Nevşehir Koruma Kurulu'nun 26.09.2013 tarih 903 sayılı kararı doğrultusunda Ulu Cami'nin mihrabı üzerindeki muhdes mihrabın kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı. 


Aksaray Müze Müdürlüğü gözetim ve denetiminde başlatılan çalışmalarda camiinin orijinal olduğu değerlendirilen mihrabının üzerine daha önceki dönemlerde yapılan alçı mihrabın sökümü yapıldı. 

Aksaray'ın önemli tarihi değerleri arasında yer alan Ulu Cami'nin mihrap bölümündeki kazı ve temizlik çalışmalarının ibadeti engellememesinin amaçlandığı belirtildi. 


Ulu Camii 15. yy. ilk çeyreğinde Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Mimar Furuz Beye yaptırıldı. Beylik dönemi, 19 yy. ve 20. yy büyük tamirat geçiren Ulu Cami Aksaray'ın önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor.


Cihan


Geri Dön