25 / 04 / 2024

Uluabat Gölü koruma altına alındı!

Uluabat Gölü koruma altına alındı!

Ramsar Sözleşmesi kapsamında 1998 yılında korunması kesinleşen, 2002'den itibaren ise 'Dünyada Yaşayan Göller' arasında Türkiye'yi temsil eden Güney Marmara Bölgesi'nin gözde doğa merkezi Uluabat Gölü'nün geleceği için çalıştay düzenlendi




 Ramsar Sözleşmesi kapsamında 1998 yılında korunması kesinleşen, 2002'den itibaren ise 'Dünyada Yaşayan Göller' arasında Türkiye'yi temsil eden Güney Marmara Bölgesi'nin gözde doğa merkezi Uluabat Gölü'nün geleceği için çalıştay düzenlendi. 10. Leylek Şenliği kapsamında Karacabey'e bağlı Eskikaraağaç Mahallesi'nde gerçekleştirilen 'Uluabat Gölü ve Leylek Koruma Çalıştayı'nda kamu yetkilileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri gölün korunması amacıyla devlet tarafından yasal düzenlemeler yapılması konusunda görüş birliğine vardılar. 

Toplantıya katılan kamu yetkilileri, açıklamalarında gölün tüm doğal özellikleriyle korunması yolunda gereken adımların hızla atılacağı yönünde kamuoyuna mesajlar verdi. 


MERCEK ALTINDA

 Çalıştayda, Uluabat Gölü Sulak Alanına ve Valilik Yönetim Planı içerisindeki yerine genel bakış diler getirilirken; göldeki biyolojik çeşitlilik, gölü tehdit eden faktörler, su kalitesi ile Türkiye'de ve bölgedeki leyleklerin varlığı, göç yolları, elektrik hatlarının izole edilmesi konuları mercek altına alındı. 


KATILIM SAĞLAYANLAR 

Vali Yardımcısı İsmail Demirhan ve Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan'ın izlediği etkinlikte, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, Uludağ Milli Parklar Şube Müdürü Yusuf Geren, Bakanlığın 2. Bölge mühendislerinden İrem Odacı, Leylek Dostu Köyler Projesi Koordinatörü Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. 

İsmet Arıcı ve eşi aynı projenin sorumlusu Franziska Arıcı, UÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. 

Dr. Feza Karaer, aynı üniversitenin Fen Fakültesi Bölümü Oğr. Üyesi Yard. Doç. 

Dr. Nurhayat Dalkıran, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Dr. 

Ortaç Onmuş ve Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Aytaç Sevim konuşmacı olarak görev aldı. 


Çalıştayda yapılan açıklamalarda, Uluabat Gölü ve çevresinde 87 türde yaklaşık 5 bin kuşun konaklayıp barındığı, Uluabat Gölü ile ilgili ciddi çalışmalar dönemine girildiği, bu amaçla akademisyenler ile sivil toplum kuruluşları tarafından sürekli projeler üretildiği, göl çevresinde noksanlığı hissedilen arıtma tesisleri konusunda gerekenlerin yapılacağı, gölün Türkiye'de en yüksek oranda katılımcılık planıyla yönetildiği, bölgenin doğal değerlerini koruyacak önlemlerin de ÇED raporlarında aranması için çaba harcanacağı, yanlış avlanma, su kalitesinin bozulması, gölün dolması, habitat tahribi ve su rejimine yapılan hatalı müdahaleler gözlendiği, Uluabat Gölü Yönetim Planı ile Havza Yönetim planlarının ortak hedef doğrultusunda birbirleriyle uyumlu çalışmaları gerektiği, Türkiye'deki leylek kayıplarını en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa örnekli bir yönetmeliğin de Enerji Bakanlığı'nın onayına sunulduğu ve gelecek nesillere örnek bir göl varlığı bırakılmak istendiği belirtildi. 


Bursa Kent





Geri Dön