19 / 04 / 2024

Kocaeli Kapanca Sokak'taki tarihi yapılar koruma altına alındı!

Kocaeli Kapanca Sokak'taki tarihi yapılar koruma altına alındı!

Kocaeli’nin Akçakoca Mahallesi’nde bir yamaçta bulunan Tarihi Kapanca Sokağı'ndaki 19. yüzyıl mimarisinin özelliklerini taşıyan ahşap yapılar koruma altına alındı.



Kocaeli Akçakoca'daki bir yamaçta bulunan Tarihi Kapanca Sokağı, 19. yüzyıl mimarisinin özelliklerini taşıyan ahşap yapılardan oluşuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, ana yoldan, Kocaeli Saat Kulesi ve Hümayun Kasr-ı‘na çıkan yokuştan devam ederek karşılaşacağınız meydandan 150 metre kadar bir süre daha yokuş çıkarak ulaşabileceğiniz Kapanca Sokak‘ta yer alan evlerin yaklaşık 18 tanesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescil edilerek koruma altına alındı. 

ŞEHİR MERKEZİNE SADECE 500 METRE UZAKTA


Kentsel sit alanı içinde kalan yolun her iki tarafından sivil mimarlık örneği yapılardan meydana gelen bir sokak olan Tarihi Kapanca’da bir tane çesme, bir tane sarnıç ve bir tanede okul bulunuyor. Şehir merkezine 500 metre mesafede yer alan Kapanca Sokağı’nı ziyaret etmek isteyenler yaya olarak gidebiliyor. Sokaktaki birçok ev restore edilirken bu evlerin eski tarihsel dokusu muhafaza edildi. Kocaeli’ndeki sivil mimari örneklerinin en önemlileri Kapanca Sokak ve çevresinde yer alıyor. 19. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bu yapılardan 18’i tescil edilerek koruma altına alındı.


BASIN MÜZESİ, TARİHİ ÇARŞI VE BUTİK OTEL


Kocaeli Kapanca Sokağın yokuşunu çıkarken solda kalan Kocaeli Basın Müzesi’nin içerisinde gazete kupürlerini ve basın ekipmanlarını görebilirsiniz. Yenilenen ve Basın Müzesi'nin hemen bitişiğindeki bulunan konakta açılan "İzmit Tarihi Çarşı" ise tarih koridoru da ziyaretçilerin önemli bir uğrak yerleri arasında yer aldı. İçerisinde, kolonyacı, tatlıcı, takı ve aksesuarcının yanı sıra mobilya resteratörü, çini ürünleri, el sanatı eserler, kahveci ve İzmit’in sembolik yapılarını anlatan hediyelik eşya dükkânı da yer alanTarihi Çarşı, tarihe merakı olanların ve İzmit’i yakından tanımak isteyen herkesin ziyaretine açık. Tarihi sokakta bir de restorasyon sonrası butik otele dönüşen bir konak da mevcut.

 


Geri Dön