25 / 04 / 2024

Ümraniye Canpark AVM'nin inşaat alanı arttı mı?

Ümraniye Canpark AVM'nin inşaat alanı arttı mı?

CANPARK AVM ve Hilton Garden INN Ümraniye adlı otelin yükseldiği arazide emsale dahil 37 bin 626 metrekare inşaat alanı bulunuyordu. Ancak yapımı tamamlanan projedeki inşaat alanı 126 bin metrekareye ulaştı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İSPARK'ın (İstanbul Otopark İşletmeleri Tic. AŞ) son iki yılda 432 milyon lira gelire rağmen zarar etmesi tartışma yarattı. SÖZCÜ'nün dün gündeme getirdiği İSPARK'ın faaliyet zararı, sosyal medyada en çok tartışılan konulardan biri oldu. Hiçbir üretim yapmayan, personel maaşları dışında önemli bir gideri bulunmayan, sadece İstanbul'da cadde ve sokaklar ile kendisine ait alanları otopark olarak kiraya vererek kazanç sağlayan İSPARK yönetimini eleştiren vatandaşlar, kurumun bağımsız denetimden geçirilmesini istedi.


PLANDA OTOPARK ŞARTI VAR

Bu arada, İSPARK'ın kendisine ait kapalı otopark alanlarını işletmediği ortaya çıktı. Ümraniye'de Canpark AVM'nin altında bulunan kendisine ait 800 araçlık park yerini AVM'nin inisiyatifine bırakan İSPARK'ın vatandaşların iki kat ücret ödemesine göz yumduğu öğrenildi.Bir zamanlar kamuya ait olan TELETAŞ özelleştirildikten sonra fabrika arazisinde imar plan tadilatı yapılmıştı. Sanayi alanı iken 16 Eylül 2007 tarihinde ticaret alanına çevrilen 18 bin 813 metrekare büyüklüğündeki arazide inşaat hakkı da 4 kat artırıldı. Plan notlarına da “Alanda 800 araç kapasiteli park alanı sağlanacak olup mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devir edilecektir” yazıldı. 2012 yılında arazinin sahibi Canovate Elektronik, Mesturkuaz Madencilik- Miltaş İnşaat-Mutlu İnşaat-Uzman İnşaat ortaklığı ile kat karşılığı anlaşma imzaladı.


Arazi üzerine bir otel ve alışveriş merkezi yapımına başlayan proje sahipleri, 2013'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak 800 araçlık otopark alanının kendilerine iade edilmesini istedi. Ancak, Belediye Meclisi bu talebi reddetti.


Binanın boyu uzadı, oda sayısı arttı

CANPARK AVM ve Hilton Garden INN Ümraniye adlı otelin yükseldiği arazide 18 bin 813 metrekare büyüklüğünde ve emsale dahil 37 bin 626 metrekare inşaat alanı bulunuyordu.Ancak yapımı tamamlanan projedeki inşaat alanı 126 bin metrekareye ulaştı. 40 bin metrekare alanı bulunan Canpark AVM'nin yanı sıra 60 bin metrekarelik otopark alanı ve 4 bin 500 metrekarelik 75 odalı otel tamamlandıktan sonra yeniden inşaat başladı. Üzerine 6 kat daha inşaat yapılan otelde oda sayısı ise 210'a yükseltildi. İmar plan tadilatı yapılmadan, bu inşaat artışının nasıl sağlandığı merak konusu oldu.


Sözcü/ İsmail Şahin


Geri Dön