23 / 04 / 2024

Ünal Demirtaş, Ereğli Devrek Yolu çalışmalarını eleştirdi!

Ünal Demirtaş, Ereğli Devrek Yolu çalışmalarını eleştirdi!

Demirtaş, 93,9 Değişim Radyo’da yayınlanan, Değişim Genel Yayın Yönetmeni Ersen Berk Çelik’in sunduğu ana haber bültenine telefon bağlantısıyla katılarak, Ereğli Devrek yolu konusunda yürütülen çalışmaların gecikmesini eleştirdi.



CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ereğli Devrek yolu konusunda iktidarı eleştirirken, “Başka yerlerdeki yollar tıkır tıkır gidiyor da niye bu yolda sorun oluyor? Hadi burayı bıraktım, Ereğli Zonguldak yolu niye bitirilemiyor? Zonguldak’ın ihalelerini alan müteahhitler hep mi beceriksiz? Müteahhidin üstüne suçu atmak, deyim yerindeyse kendi sorumluluğunu üstünden atmaktır” dedi.


Ereğli Devrek yolunun o bölgede yaşayan vatandaşların yıllardır özlemle beklediği bir durum olduğunu ifade eden Demirtaş, TBMM’de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesini “2004 yılından beri devlet orada bir çalışma yürütmeye çalışıyor. Ancak 2016 yılına geldik, 12 yıl geçmiş aradan. Şu anda 57 kilometrelik bir yoldan sekiz kilometresi bitirebilmiş. AKP iktidarı yol yaptık diyor, bununla övünüyor. Yaptıkları yol da var bunu da destekliyoruz vatandaşlarımızın rahat ulaşım sağlaması anlamında. Ama tüm Türkiye’nin dört bir tarafında yapılan sürüyle yol olmasına rağmen bu yolun niye 12 yılda bitirilemediğini sorgulamak istedik” ifadeleriyle değerlendirdi.


“TAAHHÜTNAMENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRİYORUZ”


Yolun geçtiği bölgede bir belde, 72 köyü bulunduğunu ifade eden Demirtaş şöyle devam etti:

“Yaklaşık 45 bin kişi bu yolu kullanıyor. Devrek ve Ereğli ilçesi arasındaki mesafe eski yola birlikte üç saat sürüyor. Ancak yeni yol yapılırsa bu bir saate düşecek. Dolayısıyla bölge ekonomisi açısından da önemli bir olay. Biliyorsunuz biz seçim döneminde 7 Haziran öncesinde Armutlucuma Derneği başkanlığında, Armutlucuma’da, Ereğli Devrek yolunu tüm siyasiler masaya yatırmıştık. O gün CHP’li milletvekili aday arkadaşım sayın Şerafettin Turpçu ilçe yöneticilerimizle birlikte oraya katılmıştık. MHP adayları sayın Zeki Çakan ve sayın Yavuz Erkmen de oradalardı. Maalesef AKP’liler yoktu. Bu yolu bitirememelerinden ötürü onlara bir tepki vardı sanırım. Onlar da gelmek istememişti. Orada yol sorununun çözümü ile ilgili dernek başkanımızın talebi üzerine bir taahhütname de imzalamıştık. Bu yolun yapımına yönelik milletvekili seçilmemiz halinde her türlü desteğimizi vereceğimize yönelik. O taahhütnameyi gönül rahatlığıyla imzalamıştık. Onun gereğini yerine getiriyoruz şimdi.”


“HEYELAN MAĞDURLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLMEDİ”


2015 yılı yaz aylarında yaşanan heyelanda Devrek’in Karşıyaka mahallesinde yaşanan mağduriyetin giderilmemesini de eleştiren Demirtaş şöyle dedi:


“Biliyorsunuz, yolun Devrek tarafından yapımına başlanmıştı ve ihalesi de birkaç aşamada gerçekleştiriliyordu. Devrek bölümünde oradaki şirketin ve karayolları yetkililerinin yaptığı hatalı çalışmalar sonucunda Devrek’in Karşıyaka Mahallesi dediğimiz mahallenin üst bölümünde bir h eyelan meydana geldi. Koskoca bir dağ aşağıya doğru çökmeye başladı. Bu yaz aylarında ortaya çıktı. Ellerin bir kısmı çöktü. Bir kısmı kullanılamaz hale geldi. Tedbir amaçlı olarak bazı evler boşaltıldı. 66 konut oturulamaz denilerek oturulması yasaklandı. Heyelandan ötürü 500’den fazla vatandaş mağdur oldu. O dönemde konuyu yakından takip ettik. Oradaki vatandaşlarla görüştük. Mağduriyetlerinin giderilmesi için gereken girişimlerde bulunduk. AFAD yetkilileri, kaymakamlık olsun devletimiz de orada gereken çalışmayı yürüttü o dönemde. O şekilde mağduriyetlerin giderilmesi yönünde çalışmalar yapıldı. Önceki oradaki vatandaşlarımızın kalıcı bir konutta barınma sorunlarının çözülmesi gerekiyordu. Onlar çözüldü. Fakat bildiğim kadarıyla heyelandan dolayı evini kaybeden, birikimlerini kaybeden vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilmedi. Önümüzdeki dönemde de bu mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”


“İSTENSE BİR YILDA BİTER”


Ereğli Devrek yolunun bitirilememesi konusunu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na anlattıklarını, Kılıçdaroğlu’nun da Ereğli mitinginde iktidar olmaları halinde bu yolu bir yılda bitirme sözü verdiğini hatırlatan Demirtaş şunları söyledi:


“57 Kilometrelik bir yol büyük bir yol değil. 2016’nın teknolojik imkanlarıyla bu yol çok rahat bir yıl içinde bitirilebilir. Yeter ki bunu siyasi irade istesin. Yeter ki ben bu yolu bir yılda bitireceğim desin. Bunun için öncelikle ödenek ayrılması lazım. İhale yapılıyor ödenek ayrılmıyor, vaatler tutulmuyor, öyle oluyor, böyle oluyor, bu yol yapılmıyor. Onun için bir siyasi irade olması lazım. Bu siyasi iradeyi AKP’de göremiyoruz. AKP klasik olarak şunu yapıyor. Seçim zamanları geliyorlar, birçok vaatte bulunuyorlar, deyim yerindeyse onları kandırıyorlar, yolu şöyle çözeceğiz, böyle çözeceğiz diye vaatte bulunuyorlar. Seçim bittikten sonra bu konuyla ilgilenmiyorlar. Bakana bu noktada öncelikli olarak ihale bedelini sorduk. İhale bedeliyle beraber bugüne kadar ne kadarı bitirildi, ne kadar harcandı, asıl önemlisi 2016 yılında ne kadar ödenek ayırdınız, ne zaman bitireceksiniz diye sordum. Bir hedefleri varsa eğer, bir yılda bitireceklerse ona uygun ödenek ayırmaları lazım. Sayın Binali yıldırım cevap verdiğinde bunların bu yolu bitirip bitirmemeye yönelik iradeleri var mı anlayacağız.


Başka yerlerdeki yollar tıkır tıkır gidiyor da niye bu yolda sorun oluyor? Hadi burayı bıraktım, Ereğli Zonguldak yolu niye bitirilemiyor? Zonguldak’ın ihalelerini alan müteahhitler hep mi beceriksiz? Müteahhidin üstüne suçu atmak, deyim yerindeyse kendi sorumluluğunu üstünden atmaktır. Müteahhide yeterli ödenek verilse, yaptığı işler denetlense, ona göre bir plan program konulsa böyle bir şey olabilir mi?


Siyasi irade buraya yeterli ödenek ayırmıyor. Çünkü Zonguldak AKP’nin umurunda değil, Zonguldak’ı gözden çıkarmış. Zonguldak’a bugüne kadar üvey evlat muamelesi yapmış, bundan sonra da yapmaya devam edecek. Vatandaşlarımızda da bazı yanlışlar görüyorum açıkçası. 12 yılda bitirmemiş, yine bitireceğiz diye vaatte bulunuyorlar. Artık inanmayın bunlara. Bu AKP’ye inanmayın. Bunlar doğruyu söylemiyor. Doğru söyleseler bu yol 12 yılda biterdi.”


“BU YOL FİLYOS VE HAVAALANI İÇİN DE ÖNEMLİ”


Bu yolun tamamlanmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş şöyle devam etti:

“Bir başka proje var yapımı yılan hikayesine dönen. Filyos Projesi. Yine tam olarak faaliyete geçirilemeyen Çaycuma havaalanı var. Bu yolun yapımıyla birlikte hem Ereğli Alaplı ilçesinde oturan vatandaşlarımız Çaycuma havaalanının aktif olarak kullanmaya başlayacak. Çünkü mesafe çok kısalacak. İstanbul’dan kalkan bir uçak Çaycuma’ya ulaştığında, İzmir’den, Antalya’dan kalkan bir uçak ulaştığında Ereğlili ve Alaplılı vatandaşımız da bunu kullanma olanağına kavuşacak. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımız var. Bunlar da Ankara’ya, İstanbul’a ineceklerine Çaycuma’ya inecekler. Dolayısıyla Çaycuma havaalanı da canlanacak. Filyos projesiyle de Ereğli-Alaplı bölgesinin bağlantısı kurulmuş olacak. Bölgesel kalkınma açısından da önemli.

Bu yolun bölünmüş yol olarak yeniden yapılması halinde, Ereğli-Ankara arası 90 kilometre, Devrek İstanbul arası 110 kilometre, Ereğli Karabük arası 45 kilometre, Ereğli Bartın arası 30, Ereğli-Devrek arası da 20 kilometre kısalacaktır. Netice itibarıyla mesafeler çok yakınlaşacaktır. Ereğli’de on binin üstünde Devrekli vatandaş yaşıyor. Bunları Devrek’e gitmesi çok kolay olacak. Devrekli vatandaşların Ereğli’ye gelmesi çok kolay olacak. Bölgesel kalkınma olarak da bunu önemsiyorum.”


Demirtaş, sözlerini “Eski yolu atalarımız kazma kürekle yapmışlar. Şimdi bu teknolojik imkanlar, 2016 Türkiyesi’nde yol yapmak artık zor değil. Bir siyasi irade gerekiyor. AKP o bölgedeki arkadaşlarımızı düşünseydi bu yolu çoktan bitirirdi. İnşallah bir an önce bu yolu bitirirler, vatandaşa hizmet ederler” cümleleriyle tamamladı.


Değişim Medya


Geri Dön