28 / 03 / 2024

Ünlü yatırımcı Julian Robertson konutta balon riskine karşı uyardı!

Ünlü yatırımcı Julian Robertson konutta balon riskine karşı uyardı!

Efsane hedge fon yöneticilerinden biri olan ünlü yatırımcı Julian Robertson, dünya genelinde merkez bankalarının uyguladığı para politikalarını eleştirdi



Efsane hedge fon yöneticilerinden biri olan ünlü yatırımcı Julian Robertson, dünya genelinde merkez bankalarının uyguladığı para politikalarını eleştirdi ve üst üste gelen hamleler nedeniyle birçok finansal üründe balon oluşturulduğunu ifade etti



Bloomberg televizyonunda katıldığı programda küresel ekonomideki finansal gelişmeleri değerlendiren Robertson, dünyanın önce gelen ülkelerin merkez bankalarının iyi niyetlerinden şüphe etmediğini ancak alınan kararlar sonrası oluşan balonun yakında patlayacağını hatırlattı. Ünlü finans uzmanı balonun patlamasıyla tüm aktörlerin etkileneceğinin de altını çizdi.



Son dönemde gelişmiş olan ülkelerde uygulanan negatif ya da sıfıra yakın faiz politikasının fon kullanım maliyetlerini ciddi oranda düşürdüğünü, ve oluşan bu sermayenin de finansal ürünlere yöneldiğini hatırlattı. Muhtemel bir enflasyon durumunda bütün varlıkların değerinin düşeceği uyarısında bulundu.





"KASOUN GÖBEĞİNDE TAHVİL PİYASASI OLACAK"

Yatırımcılara seslenen ve aşırı düşük ve negatif faiz politikasının kaos ortamı yaratacağına değinen Robertson: "Oluşacak olan kaosun tam göbeğinde tahvil piyasası olacak. Varlık alımları ve düşük faiz politikası tahvil faizlerindeki düşüşü sürdürülemez bir duruma getirdi" dedi.



Mevcut para politikaları nedeniyle faizler hiç seviyesine indiğini belirten Robertson, insanların tasarruflarını koyacak yer bulamadığından şikayetçi oldu. İlk olarak tahvil piyasalarında patlayacak olan balonun, diğer piyasalara da sıçrayacağına işaret eden ünlü yatırımcı, "Portföyünde negatif faizli tahvil tutan bankaların hisseleri üzerinde ciddi hasar oluşacak. Sonrasında bu balon yeniden konut piyasasını vuracak. İşte o zaman yatırımcılar her yerde risk ile karşılaşacak" ifadelerini kullandı.



Habertürk


Geri Dön