28 / 03 / 2024

Ünye Saray Hamamı'nın restorasyonu başladı!

Ünye Saray Hamamı'nın restorasyonu başladı!

Ünye’de tarihi Saray Hamamının restorasyonuna başlandı. Restorasyon sonrası tarihi hamam yeniden hizmete girecek.



Ünye’de tarihi Saray Hamamının restorasyonuna başlandı. Restorasyon sonrası tarihi hamam yeniden hizmete girecek.


Yapımı 1808 yılına dayanan ve 200 yıldan fazla tarihi geçmişi olan Ünye saray Hamamı Ünye Belediye’sinin Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan önemli kültürel miraslardan biri olarak yerini koruyor. İlçenin turizminde önemli bir mihenk taşı olacak Kültür Yolu projesi kapsamında yer alan ve yaklaşık 784 bin liraya mal olacak Saray Hamamı restorasyonuna başladı.


Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyonu Kurulu tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “ tarihi eserlerle uğraşmak, onları yeniden gün yüzüne çıkartıp gelecek nesillere yaşayan şekliyle aktarmak gerçekten iğne ile kuyu kazmak gibidir ve biz bunu bilinci içerisinde hareket ediyoruz. Göreve geldiğimiz gün itibariyle “Kültür Yolu” projesini başlattık. Bunun en önemli ayaklarından bir tanesinin içerisindeyiz. Gördüğünüz gibi gerçekten çok orijinal ve o gün ki mistik havayı bugüne taşıyan, ancak maalesef korunamamış olan bir eser. Buranın ihalesi yapılıp 18 Temmuz 2016 tarihinde müteahhit firmaya yer teslimi yapıldı. Toplam işin bitiş süresi 300 gündür. Yani 2017 Mayıs ayı itibariyle inşallah burası eski güzel günlerine kavuşmuş olacak. Kültür yolumuzda böylece bir eseri daha kurtarmanın gururunu hep beraber Ünye olarak yaşamış olacağız” dedi.


“KÜLTÜR YOLU PROJESİNİN TÜM UNSURLARI HIZLA HAYATA GEÇİYOR”


Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ayrıca Kültür Yolu Projesi çerçevesinde ki çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Başkan Çamyar, “ Yalı Kilisesi’ni bitirmiştik, Saray Hamamından sonra sırada Kefeli Han var. Yine, belediye konuk evi olarak kamulaştırdığımız, kadılar yokuşunun hemen üzerinde olan bir dönümlük alan üzerinde ki tarihi ev var. Yine aynı güzergâh içerisinde ki Çifte Hamam var, oranın kamulaştırması ile ilgili de arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyor” dedi.


“SARAY HAMAMI,YİNE HAMAM OLARAK HİZMET VERECEK”


Saray hamamının ne olarak hizmet vereceği ile ilgili merak edilen soruları da yanıtlayan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Saray Hamamının yine hamam olarak hizmet vereceğini söyledi.


“ÜNYEMİZİ TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TOPLANTISINDA ANLATACAĞIZ”


Başkan Çamyar, 19-20 Temmuz 2016 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirilecek olan Tarihi Kentler Birliği Karadeniz Bölge Toplantısında Ünye’yi, Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtmakla ilgili bir sunum gerçekleştireceklerini belirtti. Çamyar, Ünye’nin tüm kültürel altyapı ve zenginliklerini tek tek ortaya çıkarmaya devam edeceklerinin altını çizdi. 



Ünye Belediyesi



Geri Dön