25 / 04 / 2024

Urfa Hilvan'da 88 yıldır su sorunu yaşanıyor!

Urfa Hilvan'da 88 yıldır su sorunu yaşanıyor!

Urfa'nın 88 yıllık ilçesi Hilvan ilçe olduğu günden buyana içme suyu sorunu yaşıyor. 1926 yılında ilçe yapılan Hilvan'ın 2 dönemdir belediye başkanlığını yapan AKP ise halka verdiği hiçbir vaadi yerine getirmedi.



88 yıl önce ilçe olan Riha'nm (Urfa) 44 bin nüfuslu Curne Reş (Hilvan) ilçesinin içme suyu projesi hala çözülemedi. Son iki dönemdir belediyeyi elinde bulunduran AKP'nin içme suyu sorununu ortadan kaldıracağı vaadi ise 10 yıldır yeıine getirilmedi. 2012 yılı Mayıs ayında Riha'da yaptığı bir konuşmada Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Atatürk Barajı Gölü'nden alınacak suyun 14 kilometrelik bir boru hattıyla kurulacak olan arıtma tesisinden geçirildikten som a, ilçeye içme suyu olarak verileceği ve projenin 78 ayda tamamlanacağı vadi ise aradan geçen 2 yıla rağmen gerçekleşmedi. 30 Mart yerel seçimlerinde ilçede BDP Belediye Eşbaşkan adayı olan Mehmet Polat, içme suyu sorununun seçimlerden önce bitireleceği sözü verildiğini hatırlatarak, "Bugüne kadar neden bitmedi? Bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor" dedi. 


Bıçak kemiğe dayandı


İlçe halkının kendi kendisiyle baş başa bırakıldığını ifade eden Polal, "Büyükşehir ve ilçe belediyesi AKP'nin elinde. Bu şekilde ikisi de ' aynı partiden olunca hani sorunlar çözülüyordu. Halkımızın bunu görmesi gerekiyor. Çünkü halk 'bıçak kemiğe dayandı' noktasına gelmiş durumdadır" diye konuştu. 


Projenin yapım aşamasında yetkilileri defalarca uyardıklarını ifade İhaleyi alan şirket kaçtı AKP'li Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, yurttaşların şikayetlerinin yerinde olduğunu teyit etti. Bayık, "İçme Suyu Arıtma Tesisi" Hrojesi kapsamında şu ana kadar 110 kilometrelik boru hattı döşediğini, 3 bin tonluk bir su deposu yapıldığını, fakat ihaleyi alan Hamzaoğlu firmasının işi bitirmeden bırakması nedeniyle şehre su verilemediğini iddia etti. Bayık, kalan işin yeniden ihalelendirilerek projenin 2 ay içinde bitirileceğini ileri sürdü. 


DBP İlçe Başkanı Mehmet Ali Sütpak, "Zaten herhangi bir kontrol falan yapılmıyordu. İhaleyi alan şirket Ve belediyenin rant konusunda ortak aştıkları iddiaları vardı. 


Belediyenin proje yapım aşamasında hiç kontrol yapmamasını, şirkete müsamaha göstermesini buna bağlıyoruz" diye konuştu. İlçenin Bahçelievler Mahallesi'nde oturduğunu belirten Adil Doğan adlı yurttaş, su sorunu nedeniyle mahallenin yansından fazlasının kendi evinde kuyu kazdığını ifade etti.


Özgür Gündem 


Geri Dön