25 / 04 / 2024

Üst Laleli, turizm ve ticaret merkezi olacak!

Üst Laleli, turizm ve ticaret merkezi olacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Üst Laleli,  turizm ve ticaret merkezi olacak" dedi

 



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih'te, "Üst Laleli"nin bir turizm ve ticaret merkezi haline gelmesi amacıyla yayalaştırma çalışmasına ilişkin, "Burada Fatih Belediyesi ve LASİAD'ın iş birliğiyle çok kaliteli bir çalışma gerçekleştirildi. Laleli'ye gelenler şaşırıyor" dedi.

Fatih Belediyesi ve Laleli İş Adamları Derneği (LASİAD) iş birliğiyle Laleli'deki Vincenza Otel'de gerçekleştirilen toplantıda, yayalaştırma çalışmasında gelinen son noktaya ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Yoğun yağış nedeniyle otelin bahçesinden iç salonuna alınan toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Rahmet ve bereketle geldik. Ümidimiz, bu yağışların afet boyutuna gelmemesi" dedi. Geçmişte bu tür yağışlarda İstanbul'da İBB, İSKİ ve itfaiyenin 6-7 bin su baskını ihbarı aldığını belirten Topbaş, gerçekleştirilen altyapı çalışmalarıyla bugün bu rakamın 500-600'ler seviyesine düştüğünü, bunun İstanbul ölçeğindeki bir kent için iyi bir rakam olduğunu söyledi.

Topbaş, "Bu yağışlar bir şeyi daha gösteriyor. Geçmişte bu şehirde, kış ve yaz mevsimi yoktu. Mevsimler karışmıştı. Bugün çok şükür kentteki çevreyle ilgili yatırımlar, İstanbul'a ekolojisini geri getiriyor" diye konuştu. Kadir Topbaş, Laleli'nin geçmişte ciddi bir fırsat yakaladığını, ancak bazı uygulamalar nedeniyle bu fırsat kaybedilir gibi olduysa da bugün bunun telafi edildiğini vurguladı.

"Laleli, yalnız İstanbul'un değil, Türkiye'nin ekonomik hareketliliğinin merkezinde yer alan çok önemli bir yer" diyen Topbaş, burada altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra başlanan yayalaştırma çalışmalarının başarılı bir şekilde yürüdüğünü kaydetti.

Topbaş, şöyle konuştu: "Burada Fatih Belediyesi ve LASİAD'ın iş birliğiyle çok kaliteli bir çalışma gerçekleştirildi. Laleli'ye gelenler şaşırıyor. Laleli'nin birtakım fırsatları yeniden ortaya çıkıyor. Bu fırsatları hep birlikte değerlendireceğiz. Fatih Belediye Başkanı Demir'i de çalışmalarından dolayı kutluyorum. Fatih'te
neler yapılması gerektiği konusunda her adımı birlikte tartışıyoruz."

-YENİ HEDEF CAĞALOĞLU VE MERCAN YOKUŞU-

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de "Üst Laleli"de zemin kaplamalarının tamamen değiştirildiğini,çalışmalar tamamlandığında ana arterler dışındaki tüm sokakların yayalaşmış olacağını söyledi.
Projenin kaynak desteğini, Avrupa 2010 Kültür Ajansının karşıladığını ifade eden Demir, projenin belediyeye ait olduğunu, yayalaştırma çalışmasında görev alan 12 işçinin ücretini LASİAD'ın ödediğini, çalışmaların LASİAD üyeleri dışında 09.00-24.00 saatleri arasında bölge araç trafiğine kapatılarak sürdürüldüğünü aktardı. Demir, şu bilgiyi verdi: "Sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimin bir araya gelmesiyle oluşturulan bu model, bizim tüm projelerdeki hedefimizdir. Aynı çalışma tarihi yarım adanın her tarafına uygulanacak. Tahtakale'de de yayalaşmayı gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedefimiz, Sirkeci'den Cağaloğlu'na çıkan ana caddeyle, Süleymaniye'den Haliç'e inen Mercan Yokuşu bölgesinin de yayalaştırılması. Bu projeler için de İTO'yla görüşmelerimiz devam ediyor."

AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da AK Parti'nin yerel yönetim hedefinin, projelerin tüm kesimlerin elini taşın altına koyduğu bir sistemle gerçekleştirilmesi olduğunu, Laleli'de de bunun gerçekleştirildiğini söyledi. LASİAD Başkanı Orhan Altun, Laleli bölgesinin ticari anlamda her zaman önemini koruduğunu, projeye destek sağlayan herkese teşekkür etti. Topbaş, Demir ve beraberindekiler, Laleli'de çalışmanın sürdüğü sokakları gezerek, çalışmaları inceledi.

-PROJE-

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteğiyle yürütülen ve Eminönü bölgesinin yayalaştırılmasını kapsayan projenin Laleli bölgesindeki ayağı, 5'te 1'lik kısmını oluşturuyor. Toplam 2 milyon 300 bin TL tutarındaki proje kapsamında, asfaltlar ve kaldırımlar söküldü. Elektrik hatları doğal gaz hatları ve su boruları yer altına alınırken, yağmur suyu kanallarının yapımı gerçekleştirildi. Bölgeye beton dökültükten sonra üzerine granit taş yerleştirilmesi uygulamasına başlandı. Eminönü bölgesindeki tüm yayalaştırma çalışmasının yaklaşık 7.5 milyon TL'ye mal olması öngörülüyor.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tarihi Yarımada'ya 4 milyon liralık neşter
Aşamalı olarak yaylaştırılması planlanan İstanbul'un ilk ayağı tamamlandı. Üst Laleli olarak adlandırılan Saraçhane ile Ordu Caddesi arasında kalan alan, araç trafiğine kontrollü olarak kapatıldı. Sırada Mercan Yokuşu var...,

İstanbul'un en önemli tarihi mekanlarından biri olan tarihi yarımadanın (Eminönü Bölgesi) yayalaştırılması çalışmalarının ilk ayağı tamamlandı. Fatih Belediyesi, 2010 Kültür Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ortak girişimiyle yapılan çalışmalarda Üst Laleli olarak adlandırılan Saraçhane ile Ordu Caddesi arasında kalan alan, araç trafiğine kontrollü olarak kapatıldı. Aşama aşama yapılacak düzenlemelerle tarihi yarımadanın önemli bir kısmının araç trafiğine kapatılması planlanıyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 5 ay içinde Üst Laleli Bölgesinin tamamen zemin çalışmalarının bitirilmiş olacağını dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise bölgedeki çalışmaların esnaf ve turistlerin rahatsızlık duymayacağı şekilde yapılacağını anlattı. Vicenza Otel'de düzenlenen proje tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ile Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) temsilcileri katıldı.

DAVETLİLER YAĞMURDA KAÇIŞTI

Otelin bahçesinde planlanan toplantının katılımcıları, yağmur nedeniyle otelin iç bölümüne alındı. Topbaş ve diğer davetlilerin ıslanmamak için yağmurdan kaçışmaları ilginç görüntü oluşturdu.

6 YIL ÖNCEYE GÖRE İYİ YERDEYİZ

Proje ile yapılan yayalaştırma çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Topbaş, İstanbul'un dünya şehirleriyle rekabet halinde olduğunu anlatarak 5-6 yıl öncesine göre çok iyi bir noktada bulunulduğunu dile getirdi. Topbaş, çevre ve ekolojik çalışmaların İstanbul'un ekolojik dengesine katkı sağladığını savunarak “Eskiden yaz ve kış ayları yaşanırdı. Bahar fark edilmezdi bile. Yapılan çevre çalışmalarıyla İstanbul'un ekolojik dengesi yeniden geri getiriliyor” diye konuştu.

Mercan Yokuşu da yayalaşıyor

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sultanahmet'teki yayalaştırma çalışmalarının ilk aşamasının tamamlandığını ve bölgedeki hedeflerinin Sirkeci'deki  Ankara  Caddesi ile Mercan Yokuşu arasında kalan bölgenin de yayalaştırılması olduğunu anlattı.

Demir, proje bedelinin 8 milyon TL'yi bulduğunu ancak kendi imkânlarını devreye sokarak bu maliyetin 4 milyon TL'ye kadar indirildiğini anlattı.

Keşmekeş bitti yollar böyle oldu

İstanbul'daki çalışmaların ihtiyaçların esasına göre planlandığını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yayalaştırma çalışmalarının da bölge insanı ve turizm faktörü gözetilerek yapıldığını söyledi. Tramvay, yeraltı treni ve diğer ulaşım araçlarının devreye girmesiyle aynı hatlarda otobüs seferlerinin hala devam ettiği şeklinde eleştiriler yapıldığını söyleyen Topbaş “Otobüsler neden hala çalışıyor? deniyor. Bunların planlama yapılarak kaldırılması gerekir. Alternatifi olmadan kaldıramıyorsunuz” dedi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise 5 ay içinde Üst Laleli Bölgesi'ndeki yayalaştırmanın tamamlanacağını ve zemin düzenleme çalışmalarıyla Ordu Caddesi ile Saraçhane arasındaki alanın yayalaştırılacağını dile getirdi.
Star

 


Geri Dön