29 / 03 / 2024

Ustalık Sınavı ve Ustalık Belgelendirme Protokolü imzalandı!

Ustalık Sınavı ve Ustalık Belgelendirme Protokolü imzalandı!

Ankara Yenimahalle'de İMKON ve Yenimahalle Belediyesi tarafından “Ustalık Sınavı ve Ustalık Belgelendirme Protokolü” imzalandı. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, toplantıda konuşma yaptı.



Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Yenimahalle Belediyesi olarak bu çalışmanın arkasında duracağız. Ankara’ya ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.Kısa adı İMKON olan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ve Yenimahalle Belediyesi, işbirliği yaparak  “Ustalık Sınavı ve Ustalık Belgelendirme Protokolü” imzaladı.  Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda düzenlenen imza protokolü törenine İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve başkan yardımcıları, Belediye Meclis Üyesi Emre Aydın ile çok sayıda üye çalışan katıldı.


ANKARA’DA 72 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Açılış konuşmasını yapan Belediye Meclis Üyesi Emre Aydın, 2006 yılında Yenimahalle Belediyesi’nin başladığı kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında, Urfalı bir genç bir inşaat şantiyesinde işinin ilk günü 10. kattaki iskeleden düşerek vefat ettiğini belirterek sözlerine başladı. Aydın, “Yıl 2016 oldu. Ankara’da bir yıl içinde 72 işçi iş kazasında öldü. En çok ölümün yaşandığı 5. İl olduk. Türkiye’deki toplam rakam 1970 kişi. Yenimahalle Belediyesi’nin insan hayatının bir kısmına direkt etki edecek bir protokolün imzası için buradayız. Ustalık Sınav Merkezi’nin protokolü için imza atacağız. Bu konuda Yenimahalle Belediye Başkanı’mıza teşekkür ediyorum. Sadece işçilerin değil, işveren müteahhitleri de kapsayan bir durum. Sertifikasını almayan, ustalık belgesini olmayan kişileri çalıştırmayarak bir oto kontrol sağlayabiliriz” diye konuştu.


YAŞAR: İHMALLER, BİLGİSİZLİK HATA DEĞİLDİR

Protokol töreninde konuşan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “AB ülkelerinde bir mesleği yapan kişinin okudu okuldan, üniversiteden aldığı mesleki belge olmadan çalışması imkansızdır. Biz deki usul ise ahilikten gelen bir durumdur. Usta çırak ilişkisi içerisinde ilerliyordu. Ama o dönem de artık bitti. Bir meslek bilinçli bir şekilde yapılmıyor, sorumlusu yok. Her gün çeşitli kazaları duyuyoruz. İş hayatında hatalar olabilir. Ama ihmaller, bilgisizlik hata değildir. Yenimahalle Belediyesi olarak inşaat sektörünün her kademesinde gerekli eğitimi vermek, sınava tabi tutmak ve belgelendirerek ülke içinde ve dışında geçerlilik kazandırmak için bugün burada toplandık. Ülkemiz için de bir durumdur. Hem işçi hayatı hem de yapıların doğru yapımına büyük katkı sağlayacaktır.  Yönetime geldiğimizde, YENİMEK’te 800 kursiyer, 5-6 öğretmen vardı. Şimdi ise 100 branşta, 17 bin kursiyere, 18 eğitim binasında her mesleğin diplomasını veriyoruz. Eğitim sistemimiz yanlış.  Bize başvuranların yüzde 65’i üniversite mezunu. Bitirdiği okula bakıyoruz, özelde ve devlette karşılığı yok. Diğer tarafta birçok sektörde ara eleman ihtiyacı var. Yenimahalle Belediyesi olarak bu çalışmanın arkasında duracağız. Önce Yenimahalle Belediyesi çalışanlarından başlayarak, Ankara’ya ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.


TELLİOĞLU, MERKEZİ YETERLİLİK KURUMU TEK YETKİLİİMKON 

Başkanı Tahir Tellioğlu yaptığı konuşmada mesleki yeterlilik ve iş güvenliği açısından önemli bir protokol imzaladıklarını belirtti. Tellioğlu, “Başkan Fethi Yaşar’ı bu konuda tebrik ediyorum. Son yıllarda ülkemizde artan iş kazaları ve AB uyum süreci kapsamında “Merkezi Yeterlilik Kurumu” kuruldu. Şuan 600 meslek grubunun çalışma standartlarını uluslararası standartlara göre belirledi. Şuan 48 meslekte çalışanların mesleki yeterlilik belgesi almadan çalışamayacağını kanunda belirledi. Şuan belgesiz çalışmak yasak. Diploma ve kimlikten oluşuyor. Barkot sistemi var. Okutulunca kişi ve sınav bilgileri çıkıyor. Uygulama çıktı, ceza kısmı 1 Ocak 2017’e ertelenmişti.  İşin faydası, kişinin usta olup olmadığını belgeliyor, yeterliliğini ölçüyor. Teorik ve uygulamalı iki sınav yapılıyor. Yurt dışında 10 yıldır uygulanıyor. Yurtdışındaki meslek hayatımızda da önemli bir belgedir. Sınavın tüm aşamaları kayıt altına alınıyor. Çalışanlarımızı sahte veya geçersiz belge vererek mağdur edebilecek kişi ve kurumlar konusunda uyarıyorum. Türkiye de Mesleki Yeterlilik Kurumu dışında hiçbir kurumun böyle bir yetkisi yoktur” diye konuştu.Protokol konuşmalarının ardından Başkan Yaşar ve Telioğlu protokole imza atarak, birbirlerini tebrik etti.Kaynak: İMKON ve Yenimahalle protokol imzaladı 



Anadolu Gazetesi


Geri Dön