19 / 03 / 2024

Üvey annenin çocuğu mirastan pay alabilir mi?

Üvey annenin çocuğu mirastan pay alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Annem vefat ettikten sonra babam başka bir kadın ile evlendi. Evlendiği kadının 3 çocuğu var. Üvey kardeşlerim, ileride babamın mirasından faydalanabilir mi?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Annem vefat ettikten sonra babam başka bir kadın ile evlendi. Evlendiği kadının 3 çocuğu var. Üvey kardeşlerim, ileride babamın mirasından faydalanabilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Annem vefat ettikten sonra babam başka bir kadın ile evlendi. Evlendiği kadının 3 çocuğu var. Üvey kardeşlerim, ileride babamın mirasından faydalanabilir mi? U.D.

*****

Miras konuları gündeme geldiğinde hayatın insanlara ne sürprizler hazırladığının bilinemeyeceğini söylerdim. Bir de yaşayan insanların ölümü ile ilgili sorulardan rahatsız olduğumu! Ama hayat bu işte, herkesin de aklına geliveriyor. Okuyucumun babasının bir gün vefatı halinde mirasçıları, yeni eşi ile okuyucum olacak. Şayet okuyucumun kardeşleri varsa, elbette onlar da mirasçı olacak.

Üvey annenin çocuğu mirastan pay alabilir mi?

Ama kardeş derken ikinci hanımın çocuklarını kastetmiyorum. Onların bu mirasta payları yok. Fakat, dikkat edilirse bir şey söyledim. Bir gün babanın vefatı halinde mirasçılar arasında yeni eşi de var. Bu eş, babadan kalacak mirasın dörtte birine sahip olacak ve bir gün bu eş de vefat ettiğinde o dörtte bir pay, kendi çocuklarına kalacak.

*****

Demek ki, babanın vefatında bu çocukların mirasta payı yok ama ikinci eşin vefatı halinde mirastan pay alacaklar. Şayet ikinci eş babadan önce vefat ederse ne olur? Bu durumda babanın mirasından pay alamaz, ondan pay alamayınca da onun kanalı ile ikinci eşin çocuklarına dolaylı bir geçiş de olmaz. Şayet baba, vefatından önce bu eşten boşanmış olursa sonuç yine aynı olacaktır. Dolaylı olarak ikinci eşin çocuklarına mirastan pay düşmeyecektir. İşte bunun için yazımın başında hayatın insanlara ne sürprizler hazırladığının belli olmadığını hatırlattım.

 

Miras nasıl paylaştırılır?


Geri Dön