29 / 03 / 2024

Üvey kardeşlerin mirasta hakkı var mı?

Üvey kardeşlerin mirasta hakkı var mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde üvey kardeşlerin mirasçı olup olmadığını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde üvey kardeşlerin mirasçı olup olmadığını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Anne ve babamız yıllar önce vefat etmişti, şimdi kız kardeşim de vefat etti. Ondan mirasın bana kaldığı düşüncesi ile notere başvurunca, babamızın ilk evliliğinden bir oğlu olduğunu öğrendim. Onun da çocukları varmış. Bu halde noterden veraset ilamı alamadım, mahkemeye başvurdum. Kız kardeşimin ölümü ile babamın ilk evliliğinden olan çocuğunun mirasçılığı söz konusu olacak mı?" sorusunu yöneltti. 

Üvey kardeşlerin mirasta hakkı var mı?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucumun aktardığı aile tablosunda kendilerini hep iki kardeş olarak görmüşler, babalarının bir başkasından olan çocuğundan habersizler ama aile nüfus kayıtları incelendiğinde yarım kan kardeş olduğu ortaya çıkmış. Şimdi vefat eden kardeşin mirası, ‘yarım kan kardeş’ dediğimiz kardeşe yansıyacak mı? Vefat eden kardeşin mirasının yarısının anne tarafına diğer yarısının baba tarafına yansıdığını düşünelim.

Anne tarafına yansıyacak bu yarı okuyucuma gelecek, baba tarafına yansıyacak yarı ikiye bölünecek. İkiye bölünen kısmın biri babanın ilk karısından olan çocuğa, diğer yarısı da okuyucuma gelecek. Paylaşım bu, yani okuyucum sanki dörtte üç alacak, üvey kardeş dörtte bir alacak. Üvey kardeş de vefat ettiğine göre ona yansıyacak kısım kendisinin çocuklarına kalacak.

Üvey kardeşlerin mirasta hakkı var mı?

***

Şimdi iş mahkemeye yansımış. Mahkeme de aile tablosunu getirterek mevcut tabloyu izleyecek ve bu şekilde bir veraset ilamı verecek. Bunun noterden alınmayışının nedeni şu olabilir; bildiğiniz gibi noterlerin ekranında aile tablosu basit hali ile var. Aile tablosunun incelemeyi gerektirdiği hallerde sistem noterin veraset ilamı çıkarmasına izin vermiyor. Yani veraset ilamı vermeyişi noterin kendi inisiyatifi değil, sistemin izin vermeyişidir.

Miras kalan arsanın kamulaştırma bedeli nasıl belirlenir?

Memur ve emekliye ek zam 15 Ocak maaşına yetişmeyecek!

Dolar Mart’ta 9.5 TL’ye mi düşecek?

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Kripto paralarda TL ile yapılan işlemler dolar ve Euro’yu geçti!


Geri Dön