25 / 04 / 2024

Uyanık instagram satıcılarına karşı uzmanlar uyardı! “İade almıyorum” yok!

Uyanık instagram satıcılarına karşı uzmanlar uyardı! “İade almıyorum” yok!

Pek çok kişi için pratik ve kolay bir yöntem olarak alışkanlık haline gelen instagram gibi platformlardan veya özellikle alışveriş için açılmış uygulamalardan alışveriş yapıyor.  Belli bir dükkan ve muhatap olmadığı için bazı satıcılar ise uyanıklık yaparak bunu fırsata çevirmeye çalışıyor ve ürünü



İnternetten alışverişte bazı satıcılar ürün iadesi kabul etmiyor. Sosyal medyanın bulanık ortamından yararlanan böyle satıcılar konusunda, tüketici hakları uzmanı uyardı: “İade almıyorum diye bir şey yok! 14 gün süresi var, başvuru yapmanız yeterli.”

Sosyal medyada bazı butiklerin bilgi kısmında'Değişim var, iade yok' ifadesine sıkça rastlanıyor.  Tüketicinin gözüyle görmediği ürün eline geçtiğinde iade etmek istemesi ise bu söylemle müşteri mağduriyetine neden oluyor. Özellikle Instagram, büyük küçük pek çok firmanın satış alanı haline Instagramda kıyafetten ayakkabıya, makyaj malzemesinden yöresel ürünlere pek çok şey, uygun fiyatla müşteri cezbedilerek satılıyor.

Ürünü alan kişiler ise eline ulaşıp canlı olarak görünce düşündüğü gibi olmadığını anlayabiliyor. Ancak iade etmek için satıcıyla iletişime geçince sorunlar başlıyor.

İADESİ OLMAYAN ÜRÜNLER BELLİ

Gazetevatan.com’un haberine göre, satıcının  değişim yapıyoruz ama iade yok diye müşteriyi başından savuşturması ise Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu’na göre söz konusu olamaz. İadesi olmayan ürünler temizlik, hijyen içeren ürünlerle sınırlı.

Uyanık instagram satıcılarına karşı uzmanlar uyardı! “İade almıyorum” yok!

İnstagramda yaygınlaşan bu söylemin hiçbir geçerliliği olmadığını belirten Ağaoğlu,  İnstagram gibi pek çok platform ve uygulamada müşterinin  cayma hakkı konusunda hiçbir bilgilendirme olmadığına dikkat çekiyor ve  instagram satıcılarının çoğunun kanuna  uygun çalışmadığını söyledi.

ÇOĞU HUKUKSUZ

Cayma hakkı konusunda bilgilendirme yapıldığı iddiasıyla satış yapıldığını belirten Ağağoğlu, “mesafeli satış sözleşmesini okuduk' diye onay zorunluluğuyla alışveriş yapıldığını aktararak, “Instagramda satış yapanların yüzde 99'u kanunsuz ve hukuksuz. Bu yerlerden alışverişi ben tasvip etmiyorum." Dedi.


Geri Dön