18 / 04 / 2024

Uzaktan eğitim evleri boş bıraktı! Kiralık fiyatlar düştü!

Uzaktan eğitim evleri boş bıraktı! Kiralık fiyatlar düştü!

Kovid-19 salgını sebebiyle üniversitelerin yaklaşık 2 dönem kapalı kalması, üniversite şehirlerindeki emlak sektörünü de zora soktu. Salgın nedeniyle kiralık ev fiyatları ciddi oranda düşerken, normal dönemde aylar öncesinden kiralanan evler boş kaldı.



Kovid-19 salgını sebebiyle üniversitelerin yaklaşık 2 dönem kapalı kalması, üniversite şehirlerindeki emlak sektörünü de zora soktu. Salgın nedeniyle kiralık ev fiyatları ciddi oranda düşerken, normal dönemde aylar öncesinden kiralanan evler boş kaldı. Üniversitelerin "hibrit eğitim" modelini tercih etmesi halinde emlak sektöründe haraketlilik yaşanacağını dile getiren sektör temsilcileri, konuyla ilgili son durumu değerlendirdi. 

NTV'den Arife Selin Gürer'in haberine göre; küresel salgın Kovid-19 ile birlikte uzaktan eğitimin zorunlu bir hale gelmesi Konya, Eskişehir ve Bursa gibi üniversite şehirlerinde hem emlak piyasasını hem de ticari hayatı olumsuz etkiledi. Kiralık ev fiyatları azalırken, kafe ve restoranlar da boş kaldı.

Uzaktan eğitim evleri boş bıraktı! Kiralık fiyatlar düştü!

Bazı öğrenciler pandemi sürecinin uzama ihtimaline karşı boşa kira vermemek için üniversitelerinin olduğu şehirdeki evlerini boşalttı. Diğer yandan şehirlere bu yıl yeni öğrenci de gelmeyince öğrenci şehirlerinde evler boş kaldı.

Üniversitelerin "hibrit eğitim" modelini tercih etmesi halinde emlak sektöründe haraketlilik yaşanacağına vurgu yapan sektör temsilcileri, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Uzaktan eğitim evleri boş bıraktı! Kiralık fiyatlar düştü!

"KİRALARDA YÜZDE 10-15 BANDINDA ARTIŞ OLUR"

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, "Bu yıl pandemiden dolayı öğrencilerin Bursa'ya gelmesi beklenmiyor. İnsanlar kısa dönemde ev tutmayı düşünmüyor. Öğrencilerin yoğun olduğu Görükle Bölgesi esnafı, ev sahipleri ve emlakçılar sancılı bir dönem geçiriyor. Evler yüzde 75 oranında boş. Satış olarak Görükle'de  bir hareketlilik var ancak kiralıklar durağan. 1+1 ve 2+1 dairelerin kiraları şu an bin lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Öğrenciler gelirse kiralarda yüzde 10-15 bandında artış bekliyoruz.

Öğrencinin olduğu yerde tüketim ve hareketlilik var. Sadece emlak piyasası değil, bölgedeki kafe, giyim, lokanta her şey hareketlenecek" diye konuştu.

Uzaktan eğitim evleri boş bıraktı! Kiralık fiyatlar düştü!

"BOŞ EV ÇOK"

Yüz yüze eğitim olmadığı için öğrencilerin boşalttığı çok sayıda ev olduğuna dikkat çeken Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "Öğrenciler döndükleri zaman ev bulmakta zorlanmayacaklar. Mal sahipleri tedirdgin ve şu anda kapıcı giderleri, bina giderleri mal sahiplerinin üzerinde yük olmuş durumda. Ceplerinden ödüyorlar. O nedenle fiyatlarda artış olmaz ve ev sahipleri kolaylık sağlayacaktır. Yalnızca ev sahipleri değil emlakçılar da, kafeler, esnaf ve AVM'ler de öğrencilerin dönmesini bekliyor. Eski fiyatların altında bile ev kiraları söz konusu olabilir" diye konuştu. 

Ev sahipleri isyanda! Kiralık ev ilanları arttı!


Geri Dön