13 / 03 / 2025

Uzanların Polonyada çimento serveti ve konutları çıktı!

Uzanların Polonyada çimento serveti ve konutları çıktı!

Libananco davasını kazanan ekip, Uzanların Polonyada yeni mallarını buldu. Ortaya çıkan mallar Uzanların Polonyadaki çimento fabrikasının geliriyle alınan gayrimenkullerden oluşuyor


10.1 milyar dolarlık Libananco davasını kazanan ekip, firari Uzanların peşini bırakmıyor. Libananco davasının Türkiye lehine sonuçlanmasının ardından Uzan Ailesinin, Fransa, Ürdün, Polonya ve Güney Kıbrıstaki mal varlıklarının peşine düşen Libananco ekibi, Polonyada Uzanlara ait yeni mal varlıklarına ulaştı. Enerji Bakanlığı ve Coşar Hukuk Bürosundan oluşan ekip, şimdi Polonyadan tespit edilen gayrimenkulleri, banka hesaplarını ve diğer varlıkları Türkiyeye getirmek için hukuki mücadele başlatmaya hazırlanıyor. Uzan Ailesinin Polonyada çimento fabrikaları bulunuyordu. Polonya devleti yürütülen bir soruşturma kapsamında Uzan Ailesinin ülkedeki çimento fabrikalarına yaklaşık üç yıl önce el koymuştu.

Türkiye iki şirkete dava açtı

Libananco ekibinin, Polonyada tespit ettiği yeni mal varlıkların çimento fabrikalarına el konulmadan önce yapılan transferlerden ve çimento fabrikalarının gelirleri ile alınan gayrimenkullerden oluştuğu öğrenildi. Uzanların Polonyadaki fabrikalarının sahibi olan Nowa Huta ve Europe firmaları Türkiye aleyhine toplam 8.4 milyar dolarlık tahkim davası açmış ve davalar Türkiye lehine sonuçlanmıştı. Türkiye de davanın lehte sonuçlanmasının ardından Polonyada iki şirket hakkında 9.2 milyon dolarlık alacak davası açtı. Uzanların Polonyadaki servet araştırmaları da bu dava çerçevesinde yapıldı. Polonya dışında ayrıca, Uzan Ailesinin ikamet ettiği öne sürülen Ürdünde de açılan alacak davası devam ediyor.

STAR


Geri Dön