24 / 04 / 2024

Uzel Makine'nin miras kavgası asırlık kuruluşu batırdı!

Uzel Makine'nin miras kavgası asırlık kuruluşu batırdı!

İflas masasının iki defa satışa çıkardığı Uzel ihalesi yine davalık oldu. İlk satışta KİPTAŞ’ın 320 milyon 150 bin lira teklifine karşılık Vera Varlık’ın satışı geri çekmesi ile bin 500 işçi 92 milyon lirasını alamadı.



Türk sanayisinin köklü kuruluşlarından Uzel Makine’de miras kavgası asırlık kuruluşu batırırken, olan 2008’den beri  emeğinin karşılığını alamayan bin 500 eski çalışana oldu. Uzel’in Rami’deki bina ve arsalarına 320 milyon 150 bin lira teklif gelmesine karşın, satış geri çekilince, bin 500 kişinin 92 milyon liralık maaş ve kıdem tazminatları da ortada kadı. Çünkü 243.2 milyon lira borçlu şirket, işçilere de ücret ödemedi. Uzel’in satışını isteyen Vera Varlık’ın ipotekle toplam 169 milyon lira alacağı bulunuyor.


İHALE DÜŞTÜ

Yani, 320 milyon 150 bin liralık satışla alacaklarını tahsil ederken, işçilerin alacağını da ödeyebiliyor. Kasasına da 77 milyon lira kalıyor.  Ancak bu olmadı. Uzel, 6 Mayıs’ta ikinci kez satışa kondu. Bu defa teklif 225 milyon lira ile daha düşüktü.Ancak bu rakam, ne borçları ne de işçi ücretlerini ödemeye yetmediği gibi, bu ihalenin de iptali için tekrar dava açıldı. Davayı açanlar arasında anne Türkan Uzel ve Diyarbakır bayiisinin olduğu öne sürülüyor.


Edinilen bilgilere göre, Uzel Makine’nin İstanbul Rami’deki traktör üretilen 94 bin metrekarelik ana merkezi, içindeki makine ve ekipmanlarıyla birlikte satışta çıkartıldı. İflas masasının 832 milyon lira kıymet takdiri belirlediği Uzel’in varlık bütünlüğü 382 milyon 772 bin liraya satışa çıkartıldı.


SATIŞI NEDEN GERİ ÇEKTİ?

Geçen yıl kasım ayında gerçekleşen bu ihaleye Ali Kibar’ın sahibi olduğu Kibar Holding,  Kiptaş  ve Önder Uzel’in kurduğu öne sürülen Vera Varlık’tan teklif geldi. İhalede Kibar Holding 198 milyon TL, Kiptaş 320 milyon 150 bin TL, Vera Varlık 320 milyon 100 bin lira teklif verdi. Ancak Vera Varlık, satıştan vazgeçti. İhale düştü. Karar’a açıklama yapan bir kaynak, “Vera Varlık, ipotekli alacakların üzerinden iflas masasına giderek burayı satmak istediğini belirtiyor.


ANNE UZEL’DEN DAVA

10. İcra tarafından satışa çıktı ve 320 milyon 150 bin lira teklife karşılık Vera Varlık, satıştan vazgeçti. İflas masası isteseydi bu satışı yaptırırdı. Vera Varlık’ın ipotekli alacağı 105 milyon liraydı. Kendi alacağını kurtarıyor. Eğer derdi burasıysa ihaleyi neden geri çekti?” Aradan geçen 6 ay sonra Uzel arazileri tekrar satış konuldu. İstanbul 1.İflas Masası’nın kabul ettiği borç listesine göre, Uzel’in faiz hariç 243 milyon 205 milyon lira borcu bulunuyor. İpotekli alacağından Vera Varlık’ın mayısta tekrar satış istediğini belirten aynı kaynak, şunları söyledi: “Bu satışa da KİPTAŞ ve Vera Varlık girdi. Uzel arazisi, 221 milyon liradan satışa çıktı. Kiptaş, teklifi 40 bin lira artırdı. Vera Varlık 225 milyon TL dedi ve ihale 5 dakika içinde bitti.”


“VERA OYUN OYNADI”

Bu ihale için de iptal davası açıldığını belirten aynı kaynak, “Vera Varlık burada oyun oynadı” ifadelerini kullandı. İflas masası, anne Türkan Uzel ve Diyarbakır bayisinin de ikinci ihalenin iptali için dava açtığını belirten kaynak, 2008 yılından beri ücretlerini alamadıklarını, kıdem tazminatlarıyla birlikte toplam 92 milyon lira işçilere Uzel’in borçlu olduğunu belirten kaynak, amacın alacaklılara zaman kaybettirmek olduğunu belirterek, şunları söylüyor: “Vera Varlık’ın ipotekli alacağı 129 milyon lira çıktı. İflas masasının alacakları, vergiler dahil 40 milyon lira. Toplam 169 milyon lira. Geriye 56 milyon lira para kalıyor. Ama burada bize davalarla zaman kaybettirip vazgeçirmek.”


 


Hamide HANGÜL/Karar


Geri Dön