Uzmanı açıkladı: İcradan alınan her gayrimenkul riskli midir?

Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “İcradan alınan her gayrimenkul riskli midir?” sorusuna yanıt verdi.
İcradan satılık ev, borçlarını ödeyemeyen kişilerden icra yoluyla alınmış olan ve açık artırma yöntemiyle satışa çıkarılan gayrimenkuller olarak belirtiliyor. Paylaşılan detaylara göre bu konutlar, genellikle kredi borcu, kira alacağı veya başka mali yükümlülüklerin ödenememesi sonucunda icra daireleri tarafından satışa çıkarılıyor.
Verilen bilgilere göre söz konusu konutların satışları, UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) üzerinden yapılır ve ihaleye katılım sağlayan kişiler bu konutlara teklif verebilir.
Emlak ve gayrimenkul sektörü ile ilgili olarak yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül bu kez de resmi X hesabı https://x.com/arifgudulcom üzerinden “İcradan alınan her gayrimenkul riskli midir?” sorusuna yanıt verdi.
Arif Güdül’ün söz konusu paylaşımı şu şekilde:
İcradan Alınan Her Gayrimenkul Riskli midir? İşte Gerçekler ve Yanılgılar!
Her icradan satılan gayrimenkul tehlikeli midir? Elbette hayır. Ancak burada kritik olan detay, satışın hangi hukuki yolla gerçekleştiğidir.
Gayrimenkuller genellikle iki ana yolla satışa çıkar:
1.Sulh Hukuk Mahkemesi’nde Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i Şuyu)
2.İcra Yoluyla Satış (Borçtan Dolayı Haciz ve İhale)
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) davalarında taşınmaz ortaklar arasında anlaşmazlık nedeniyle satışa çıkarılır. Bu durumda satış yasal, şeffaf ve genellikle fiili bir problem barındırmaz. Tapuyu devraldıktan sonra fiilen kullanamama gibi bir risk çok düşüktür.
İcra yoluyla satışlarda ise durum farklıdır. Burada borçlunun malvarlığı haczedilir ve ihale yoluyla satılır. Ama dikkat! Bu tür satışlarda bazı riskler vardır:
•Gayrimenkulün hâlâ borçlunun ailesi ya da yakınları tarafından kullanılıyor olması,
•Fiili olarak taşınmaza girilememesi,
•Üzerinde kaçak yapı, anlaşmazlık ya da tahliye sorunu bulunması gibi sorunlar yaşanabilir.
Resmi olarak tapu sizin olsa da, fiilen o yere adım atmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Yani deyim yerindeyse, “paranızla rezil olabilirsiniz.”
İşte bu nedenle bir gayrimenkulün ihale yoluyla satıldığını öğrendiğinizde mutlaka şu iki soruyu sorun:
•Bu satış icra dairesinden mi yapılmış?
•Yoksa sulh hukuk mahkemesinde açılmış bir ortaklığın giderilmesi davasından mı kaynaklanıyor?
Her ikisinin sonucu tapu devri olsa da arkasındaki hikâye, yaşayacağınız süreci tamamen değiştirir.
Unutmayın: Sadece tapuyu almak değil, tapuyla birlikte fiili hakimiyet kurabilmek önemlidir.