29 / 03 / 2024

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

Haziran ayı altın piyasası için en kritik aylardan biri. Altın fiyatları haziran ayında hareketliliğini artırdı. Binlerce altın yatırımcısı altın fiyatlarındaki bu hareketliliğin yönünün ne tarafa olacağını merak ediyor...



Altın fiyatlarındaki hareketlilik haziran ayında da devam ediyor. Bir yanda Fed'in açıklamalarının etkisi, diğer tarafta yurt içinde yaz sezonunun gelmesi ve düğünlerin başlaması ile talep gören gram altın oluyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; ons altın Fed'in önceki toplantılarına kıyasla  son 7 haftanın en düşük seviyesine düşerken,  gram altın da ona paralel olarak 493 liraya düşerek  son 5 haftanın en düşük seviyesine ulaştı. Yatırımcılar altın fiyatları için son dakika gelişmelerine odaklanırken, 5 uzmandan dikkat çeken altın yorumu ve analizi geldi.

Ons altın, Haziran ayının başlarında 1916 dolar seviyesine ulaşarak  2021 yılının zirvesine ulaştı fakat  Fed'in erken sıkılaştırma hamlesi yapabileceği endişesiyle yönünü aşağı çevirdi. Fed'in Haziran ayı toplantısından sonra  ons altını baskıladı ve 1761 dolar seviyesini görerek, 7 haftanın en düşük eseviyesine ulaştı.

Haziran başında 538 lira ile tarihi zirvesine ulaşa gram altın, ons altındaki sert süşüşle birlikte 5 haftanın en düşük seviyelerine düştü. 

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?
5 UZMANDAN ALTIN FİYATLARI İÇİN DİKKAT ÇEKEN YORUMLAR

Binlerce yatırımcı altın fiyatlarındaki son dakika gelişmelerine odaklanırken, 5 altın uzmandan önemli altın yorumu ve analizi geldi.

Gedik Yatırım-Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan'dan altın yorumu: ''Yakın vadede Fed'in para politikasındaki değişim faizlerin yukarı yönlü hareketlenmesine neden olabilecek ana etmen olarak görünüyor. Bu ilk çerçevede altın fiyatlarında aşağı yönlü hareketi tetikleyecektir. Şu anda altın fiyatlarında her yükseliş Fed öncesi satış fırsatı oluşturmaya devam edecek. Bu çerçevede piyasanın bu fikre aşina olup bu geçişin kademeli olacağı ve ilerleyen dönemde maliye politikalarının bunu desteklemeye yönelik algı kuvvetlenene kadar altının burada zayıf kalacağı kanaatindeyim.

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

ALTIN NE ZAMANA KADAR ZAYIF KALIR?

Bu 'Tapering' sürecinde tarih belli olup ilk adımlar atılana kadar zaten faizler bunu fiyatlamış olur ve altın o sürece kadar da düşeceği kadar düşmüş olur ve sonrasında tekrar yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Ama o döneme kadar ben ons altın tarafında yönün aşağı yönlü olacağını ve her yükselişin bir satış fırsatı olarak kalacağını düşünüyorum.

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

"ONS TARAFINDAKİ NEGATİF RÜZGÂR GRAM ALTINI BASKILAYABİLİR"

Ons altın tarafında düşüş takibi gram altın fiyatını da etkiliyor. Ama diğer taraftan da bu sürecin getirdiği dolar/TL değerlenmesi var. Buradaki yükseliş ons tarafının getirdiği düşüşü bir miktar absorbe ediyor ama ons tarafındaki düşüşün etkisi gram altın üzerinde daha büyük olacaktır. Bu nedenle ben gram altın fiyatları için 'Tapering' süreci netleşene kadar zirvelerin biraz daha geride kaldığı kanaatindeyim.''

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in altın yorumu:  ''Altın ve gümüş fiyatları haftaya toparlanma isteğinde başladı. 1780 dolar seviyesi yukarı yönlü kırıldıktan sonra yükselişlerini 1805 dolar seviyesine kadar sürdürecek mi? Bu hafta burayı takip edeceğiz. Altın ve gümüş fiyatlarında bugün ve yarının kapanışları önemli. Eğer 1805 dolar seviyesi yukarı yönlü kırılırsa yükselişleri de 1820 dolar seviyesine kadar devam ettirebilir. Ancak bu 1805 dolar seviyesi kalıcı olamazsa 1750 dolar seviyesini güçlü bir destek olarak takip edeceğiz. Bant aralığımız geniş bir bant aralığı. Çünkü piyasalarda belirsizlik hala devam ediyor.

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

"GRAM ALTINDA YÜKSELİŞLERİN DEVAMI İÇİN 514 LİRANIN ÜZERİNDE KAPANIŞ GÖRMELİYİZ"

Yeni haftanın ilk işlem gününde gram altın 500 lira seviyesinden açılış yaptı. Gün içinde 495-505 lira Gram altın için kalıcı yükselişlerin olabilmesi içinde gram altın/TL fiyatının 513-514 lira seviyesinde kapanışlar gerçekleştirmesi gerekiyor.

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

"GRAM GÜMÜŞ VE GRAM ALTIN ALTIM FIRSATI VERİYOR"

Ben yatırımcısına şunu tavsiye edebilirim; özellikle gram gümüş ve gram altında yaşanan bu gerileme özellikle yatırımcısı için alım fırsatları vermeye devam ediyor. Riskler hala masada kalmaya devam ediyor. Özellikle Amerika'daki enflasyon yine artmaya devam ediyor ve bu kalıcı bir enflasyon olacak. Bu tarafta bir sürpriz yok. FED her ne kadar faiz söylemlerine başlasa da şu tarihte ben faiz artıracağım düşüncesinde değil.

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

"ONS TARAFINDA YÜKSELİŞLERİN BİTTİĞİNİ SÖYLEMEK İÇİN ERKEN"

Piyasalardaki bu belirsizlikten kaynaklı bence bu gram gümüş ve gram altındaki düşüşler yatırımcısına iyi alım fırsatları sunuyor. Altının gram fiyatında, gümüşün gram fiyatında, altının ons fiyatında, gümüşün ons fiyatında yükselişlerin bittiğini söylemek için çok erken. Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında yukarı yönlü hareketlerin bu önümüzdeki üç ay boyunca devam etme olasılığını çok güçlü gördüğümüzden dolayı düşüşleri alım fırsatı olarak görmeye devam edeceğiz.''

Ahlatcı Yatırım tarafından hazırlanan altın fiyatları analizi:

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

"ONS ALTIN İÇİN 1760 DOLAR SEVİYESİ KRİTİK DESTEK"

''FOMC Toplantısı sonrasında varlık alım programlarında değişikliğe gidileceğinin sinyallerinin verilmesi ve Dolar Endeksinin güçlenmesiyle Ons Altın'da geri çekilmeler hızlandı. Tepki alımlarının gelmesine rağmen kalıcılık göstermesi zaman alacak. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1790 ve 1795 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1770 ve 1760 $ destek seviyeleri yakından izlenecek.

Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

"GRAM ALTINDA YUKARI YÖNLÜ HAREKETLERDE 510-515 LİRA BANDI TAKİP EDİLMELİ"

Döviz kurundaki yukarı yönlü hareketin Dolar endeksinin güçlenmesiyle beraber hızlanması ve Ons Altın'a gelen tepki alımları sonrasında Gram Altın tekrardan 500 TL üzerini gördü. Gram Altın'da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 510 ve 515 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 495 ve 490 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor."

İntegral Yatırım Menkul tarafından hazırlanan altın analizi: ''Fed Başkanı Powell'ın enflasyona yönelik açıklamaları küresel piyasaları sakinleştirirken ons altına güç verdi. Powell, Kongre sunumunda enflasyonda artışın geçici olduğunu yineledi ve toparlanma süresince ekonomiye verilen desteklerin sürdürüleceğini vurguladı. Powell sonrası Dolar'da geri çekilme izlendi.

"ABD 10 YILLIKLARI ALTINDAKİ YÜKSELİŞİ TÖRPÜLÜYOR"

Gerileyen Dolar Endeksi ons altına güç verirken yükselen tahvil faizleri değerli metalin gücünü törpülüyor. Bugün küresel piyasalarda açıklanması beklenen yön değiştirici veri bulunmuyor. Fed üyelerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Dolar Endeksi ve tahvil faizleri de ons altın üzerinde önemli olduğu için yakından izlenmeli.

"ONS TARAFINDA ALIM YÖNÜ POZİSYONLAR RİSKLİ OLABİLİR"

1759 seviyesindeki yatay destek yakınlarında gelen alımlarla yükselen ons altında zayıf görünüm sürüyor. Günlük periyod da ortalamaların altında bulunan değerli metalde alım yönlü pozisyonlar riskli olabilir. Güçlenme için ilk etapta 1800 seviyesi ve 50 günlük ortalamaya denk gelen 1832 seviyesi üzerinde kalıcı seyirlere ihtiyaç var. Bu seviye altında short pozisyonlar korunabilir.''

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan altın analizi: ''Alıcıların baskın olduğu ons altında yukarı yönlü eğilimin bugün de devam etmesi halinde 1790 direnci takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 1798 seviyesi ikinci direnç olarak hedeflenebilir. Satışların kuvvetlenmesi halinde ise sırasıyla 1770 ve 1755 destekleri test edilmek istenebilir."

Herkesin merak ettiği konu: Altın almalı mı, satmalı mı?

Uzmanlar uyardı! Altın fiyatları geri çekilir mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön