26 / 04 / 2024

Uzmanlar: İstanbul'daki deprem önlemleri halen çok zayıf!

Uzmanlar: İstanbul'daki deprem önlemleri halen çok zayıf!

Van'daki acı sonrası 'yine' gözler İstanbul'da. Uzmanlara göre ildeki konutlarda deprem önlemleri halen çok zayıf. Vandaki yıkımın ardından Türkiye yeniden deprem gündemi ile yatıp kalkarken söz yeniden dönüp dolaşıp efsanevi olası İstanbul depremine geld



Yapılanlar, yapılmayanlar yeniden masaya yatırıldı. Ancak 12 yıldır elde sadece basit rötuşlardan, küçük çaplı güçlendirmelerden ötesi yok.

İstanbulda 3.5 milyon konut var. Bunun 600 bini son yedi yılda yapıldı. Ancak buna rağmen bina stokunun neredeyse yarısı sorunlu, yani deprem riski taşıyor. Uzmanlar tekrar tekrar uyarıyor: İstanbulun yarısı tehlike altında. Geçen 10 yılda bu uyarılara rağmen neler yapıldığına bakıldığında Zeytinburnunda devam eden deprem referanslı yenileme projesi dışında pek somut bir çalışma yok. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, mevcut durumu şöyle özetliyor: Hasarlı binalarda güçlendirme dedikleri, sadece biraz sıva, biraz boya. Asıl zeminler problemli ama bu konuda bir çalışma yok.
 
Zemin sorunu çözülemiyor

Öztürk, Hasarlı, hasarsız yine herkes aynı konutunda yaşıyor. Ufak tadilatlarla, binanın dışını boyuyorlar, çatlakları sıvıyorlar, biraz temeli güçlendiriliyor ve oturmaya devam ediyorlar. Ama doğru zemin etüdü yaptıran yok diyor. Öztürk pek çok ilçede sıkıntılar olduğunun altını çiziyor. İstanbuldaki 3.5 milyon konut stokunun yüzde 15inin bu şekilde zemin sıkıntısı olduğunu ifade eden Öztürk, üstelik bu bölgelerde yeni binaların yapılmaya devam edildiğine de dikkat çekiyor.

Hasarlı konut sakinleri 2012de taşınacak

Deprem riski altında en çok konuşulan ilçelerden biri olan 15 bin binaya sahip Zeytinburnunda iki yıldır Türkiyenin ilk deprem referanslı kentsel dönüşüm projesi devam ediyor.  Kiptaş  ve Zeytinburnu Belediyesi ortaklığıyla Sümer Mahallesinde gerçekleştirilen proje önümüzdeki yıl haziranda tamamlanacak. Projede toplam 1.280 konut ve işyeri yer alacak. Hasarlı binalarda yaşamını sürdürmeye devam eden aileler bu konutlara yerleştikten sonra, mevcut binaların yıkımı sürecek. Zeytinburnunda 2001de 2 bin 200 binanın olası şiddetli bir depremde yıkılabileceği öngörüldü.

Avcılar konut sahiplerine emanet

İstanbulda deprem deyince ilk akla gelen ilçe Avcılar. 1999da 28 binanın tamamen yıkıldığı, 500e yakın yapının da hasar gördüğü bölgede, 2001 yılı itibariyle çalışmalar başladı. Hasar raporlarının onaylanmasının ardından somut olarak toplu bir yıkım projesi gerçekleştirilmese de Avcılar Belediyesinden alınan bilgiye göre, hasarlı binaların tamamına yakını konut sahipleri tarafından güçlendirildi ya da yeniden inşa edildi. Belediye, şu anda Avcılarda herhangi bir hasarlı bina kalmadığını iddia ediyor.
Radikal/Nuriye Doğu


Geri Dön