20 / 04 / 2024

Uzmanlardan Değerli Konut Vergisi itirazı!

Uzmanlardan Değerli Konut Vergisi itirazı!

Kamuoyunda büyük tartışmalara sebep olan "Değerli Konut Vergisi" yeniden düzenlenecek. Avukat Rezan Epözdemir ve gayrimenkul danışmanı Sinem Ayıkcan Yılmaz, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından konutları değerinden fazla iddialarıyla ilgili açıklamalar yaptı.



Değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan konutlar için Değerli Konut Vergisi (DKV) yürürlüğe girmesiyle birlikte gündemde en çok konuşulan konulardan da biri oldu. Sözcü'den Fatma Vurgun'un haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vergi düzenlemesinin yeniden yapılması gerektiği görüşünde. Pek çok DKV mağduru vatandaş gelen tebligatlar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Avukat Rezan Epözdemir ve Gayrimenkul Danışmanı Sinem Ayıkcan Yılmaz Değerli Konut Vergisi’ni masaya yatırdı.

‘TELEFONLARIM SUSMUYOR’

Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren telefonlarının susmadığını dile getiren  gayrimenkul danışmanı Sinem Ayıkcan Yılmaz, “İnsanlar, panik içerisinde bizleri aradılar. Şu ana kadar gayrimenkullerini kirada tutanlar acaba satsak daha mı karda oluruz diye düşünmeye başladı. Satmaya kalksalar alıcı içinde aynı vergiler geçerli. Durum böyle olduğu için hiç kimse gayrimenkulunu aynı değerde satamayacak” dedi.


Ayıkcan Yılmaz, “Bir de eksperler yapılırken neye göre yapıldı bu da ayrı bir tartışma konusu. 3.5, 4 milyon TL'ye bile satmakta zorlandığımız gayrimenkullere yaklaşık 7-8 milyon değer biçilmiş. Bu da insanları ciddi anlamda sıkıştırıyor. Hem alıcı hem satıcı herkes bir şaşkınlık içinde. Lüks gayrimenkullerde yaşayan insanların bir çoğunu eşimizden, dostumuzdan, müşterilerimizden biliyoruz ki bir çoğunun babalarından atalarından dedelerinden miras yoluyla kendilerine kalmış gayrimenkuller. Evlerinde tadilat bile yapamayacak durumda olanlar var. Sadece ellerinden çıkartmamak adına zor şartlar altında yaşıyorlar.” diye konuştu.

“DEĞER BİÇİLİRKEN BİREBİR ZİYARET ETMENİZ LAZIM”

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından evlere değer yapılırken konutların birebir incelenmediğini belirten Yılmaz, “Değer biçilirken gayrimenkulü birebir ziyaret etmeniz lazım. Öncelikle lokasyonu, oturum alanı, bahçesi, bütünlüğü çok önemli. Benim bugüne kadar konuştuğum, tebligatların geldiği ev sahiplerinin söylediği hiçbir gayrimenkul firmasının onları ziyaret etmediği ve dışarıdan bir tespit yapıldığı.

Örnek vermek gerekirse boğaz hattında çok güzel, çok değerli bir site var. Bu sitede bir kaç farklı tipte villa var. O villayı değerlerken konumuna, sağındaki solundaki yapılara, bahçesinin büyüklüğüne, hangi kattan itibaren manzara gördüğüne bakıp değerleme yapılması lazım. Çünkü aynı tipte iki farklı villa bile bazen yarı yarıya bir değerde olabiliyor. Değerleme yapılırken de birebir içine girilip detaylarıyla evraklarıyla değer tespiti yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Uzmanlardan Değerli Konut Vergisi itirazı!

“KANUN 7 ARALIK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ, DEĞERLEME 1 ARALIK'TA YAPILDI”

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, ev sahiplerine tebligat gönderilen ev konutların değerinden fazla gösterildiği iddialarıyla ilgili de konuşan avukat Rezan Epözdemir, “Bu yasal bir düzenlemenin sıkıntılarından bir tanesi. Evin yanına gidip keşif yapmadan, teknik uzman, bilirkişiler olmadan sadece değerleme uzmanları tarafından metre kare birim fiyatları üzerinden soyut, tartışmaya açık, bilimsellikten uzak, değerlendirmeler yapıyorlar. Bu yasal düzenlemede somut olmaması birinci eleştirilen husus. İkincisi ise değerleme şirketleri 1 Aralık'ta değerleme yapıyor ama kanun Resmi Gazete'de yayınlanmak suretiyle yürürlüğe girdiği tarih 7 Aralık. Bu yönüyle de hukuka aykırılık var. Bu değerleme işlemi peki neden önemli? Bunun üzerinden vergi oranları belirlenecek.” dedi.

“İDARE MAHKEMESİ DEĞİL, VERGİ MAHKEMESİ YETKİLİ”

İtiraz sürecinde hukuki işlemlere dair de konuşan Epözdemir, tebliğ alır almaz 15 gün içinde Tapu Kadostro Genel Müdürlüğü'ne itiraz edilmesi gerektiğini söyledi. Epözdemir, “Sulh Hukuk Mahkemesi'nden gayrimenkullerin değer tespitine ilişkin rapor alınsın. İtiraza da eklensin. Bunun dışında uygulamada, doktirin de, yazılı ve görsel kitle iletişim araçlarında lisanslı sermaye piyasası kuruluşlarından bir değerleme yapılarak eklenmesi gerektiğini savunanlar da var ama bizce bir yargısal denetim sonucunda tanzim edilmiş bir bilirkişi raporu Sulh Hukuk Hakimliği'nden alınan onu eklemek suretiyle itiraz etmek daha müspet bir sonuç verecektir. Bir tanesi değer. Soyut, tartışmaya açık, bilimsellikten uzak, lümpen değer tespiti söz konusu” dedi.

‘ANAYASA'YA AYKIRI’

“Bu düzenleme kesinlikle Anayasa'ya aykırı” diye konuşan Epözdemir konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Neden Anayasa'ya aykırı olduğunu da tek tek açıkladı. Epözdemir, “Anayasa'nın 10. maddesi ‘Eşitlik' ilkesine aykırı. 73. Maddesine ‘Adaletli ve hakkaniyetli vergi dağıtılması' yükümlülüğüne aykırı olduğu kanaatindeyim. Anayasanın 13. maddesi ‘Temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması' aykırı. Anayasa'nın 2. maddesi ‘Hukuk devleti, hukuk güvenliği' ilkelerine de aykırı olduğu kanaatindeyim.”

 

Değerli konut vergisi yeniden düzenlenecek!


Geri Dön