26 / 04 / 2024

V. Murad Av Köşkü hamamının restorasyonuna tepki!

V. Murad Av Köşkü hamamının restorasyonuna tepki!

2014 yılında başlayan inşaat çalışmaları sonrasında V. Murad Av Köşkü'nün son görünümü tepki topladı. Hamam restorasyon sonrası ‘oldukça modern’ bir görünüme kavuştu. 



Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu’ndaki 19’uncu yüzyıldan kalma V. Murad Av Köşkü restore edildi. Restorasyon sonrası hamam ‘oldukça modern’ bir görünüme kavuştu. 

 

V. Murad Av Köşkü hamamının restorasyonuna tepki!

 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2014 yılında başlayan inşaat çalışmaları sonrasında, tarihi taş yapının tavanı cam, zemini parke kaplandı. Duvarlarına sıva yapılıp somon rengine boyandı. Yapı klima ve kamera sistemleriyle donatıldı. 

 

V. Murad Av Köşkü hamamının restorasyonuna tepki!

 

Mimar ve Araştırmacı Arif Atılgan, “Bu eserde restorasyon yapılmamış, tarihi yapının yerine modern tek katlı bir bina yapılmıştır. Tarihi hamamla yerine inşa edilen yapı arasında benzerlik yok” dedi.   Sanat Tarihçisi Hızır İnan ise kamu yöneticilerinin kültürel mirası koruma bilincinden yoksun olduğunu vurguladı. 


Marmara Üniversitesi’nden yapılan açıklamada “İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce uygun Projeye bağlı kalınmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

“CEZAİ YAPTIRIMI OLMALIDIR”


Yanlış restorasyon yapan kişilerin yargılanması gerektiğini Görsel Sanatçılar Derneği Genel Başkanı Sanat tarihçisi Hızır İnan“Bu tür uygulamalar maalesef çok görülmeye başlandı. Sanat tarihi eğitiminin olmaması nedeniyle kamu yöneticileri kültürel mirası koruma bilincinden yoksun oluyor" diye açıklamada bulundu. 

 

‘PROJEYE BAĞLI KALINDI’


Marmara Üniversitesi yönetim, restorasyon çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “(...) İlgili yazı ile İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından bahse konu işe ait İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmış olan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alınmış olan statik rapor Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımıza teslim edilmiştir. (...) Restorasyon çalışmaları 25 Ekim 2016’da tamamlanarak idaremizce teslim alınmıştır. Büyük oranda yıkık ve kullanılamaz durumda bulunan V. Murad Av Köşkü tarihî hamamının restorasyonunda İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmış projeye bağlı kalınmış ve tüm çalışmalar bu doğrultuda tamamlanmıştır.”

 


Geri Dön