26 / 04 / 2024

Vakıflar Genel Müdürlüğünden Galata Kulesi açıklaması!

Vakıflar Genel Müdürlüğünden Galata Kulesi açıklaması!

Vakıflar Genel Müdürlüğünün Twitter hesabından Galata Kulesi'nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklama yapıldı. 




Vakıflar Genel Müdürlüğü Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Galata Kulesi'nin zemin katındaki çalışmanın, kuleye sonradan eklenen yapılardan ve deformasyona uğramış malzemelerden arındırılması işlemi olduğu bildirilerek "Yapılan çalışmalar, bilimsel yöntemler esas alınarak, büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Hassasiyetimizle uyuşmayan yöntemler kullanan yüklenici firmaya ise gerekli yaptırımlar uygulanacaktır." ifadelerine yer verildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünden Galata Kulesi açıklaması!

Bakan Ersoy: Galata Kulesi'ne ilişkin iddialar asılsız

Vakıflar Genel Müdürlüğünün Twitter hesabından Galata Kulesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklama yapıldı.

"Galata Kulesi'nin zemin katındaki işlem, kuleye sonradan eklenen yapılardan ve deformasyona uğramış malzemelerden arındırılması işlemidir." ifadelerinin yer aldığı açıklamada, bu işlemin literatürde "çürütme-tümleme" olarak tanımlandığı, bunun "tarihi esere sonradan eklenmiş ya da dönem içerisinde onarım yapılamayacak kadar bozulmuş alanlarda, deformasyona uğramış parçaların çıkarılması ve tekrar aslına uygun hale getirilmesi" olduğu belirtildi.

Yapılan teknik incelemelerde, kule zemin katındaki duvarın "çimento esaslı sıva raspası" sonucunda duvar örgüsünde bozulmaların ortaya çıktığı, orijinal yapısının bozulduğu ve bu müdahalelerin yakın dönemde yapıldığının anlaşıldığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Galata Kulesi gibi İstanbul'un hatta dünyanın sembol eserlerinden birine sonradan izinsiz ve kaçak olarak eklenen, orijinal dokusu ve fonksiyonuyla ilgisi olmayan ofis, mutfak gibi bölümler tasfiye edilmekte, çimento harçla örülmüş bölüm, özgün duvar örgüsüne uygun malzeme cinsi ve tekniğine uygun olarak tamamlanmaktadır. Galata Kulesi, insanlığın ortak mirası, İstanbul’un siluetinin ayrılmaz parçasıdır. Yapılan çalışmalar; bilimsel yöntemler esas alınarak, büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Hassasiyetimizle uyuşmayan yöntemler kullanan yüklenici firmaya ise gerekli yaptırımlar uygulanacaktır."

Ahmet Misbah Demircan'dan Galata Kulesi açıklaması!

Galata Kulesi’nde tartışmalı restorasyon!

İBB'den Galata Kulesi açıklaması!


Geri Dön