28 / 03 / 2024

Valide Han'a kaçak yapı kurup işlettiler!

Valide Han'a kaçak yapı kurup işlettiler!

Mahmutpaşa’da bulunan Valide Han’ın terasındaki kaçak yapıda boğaz manzaralı fotoğraf çektiren turistlerden 100 ile 1000 lira arası para alan Hakan Erbak "Kaçak bir iş yapmıyoruz" diye konuştu. Fatih Belediyesi ise kaçak yapının 5 defa mühürlendiğini ancak mührün kırıldığını belirtti...



İstanbul Fatih’te Mahmutpaşa semtinde, Çakmakçılar Yokuşu’nda bulunan, 17. yüzyılda Kösem Sultan’ın yaptırdığı Valide Han ve hemen yanındaki Sağır Han'ın çatısında bulunan 5 kaçak yapı ocak ayında Fatih Belediyesi ekiplerince yıkıldı. Aynı yerdeki bir yapının kararı çıkmadığı için yıkımı gerçekleştirilemedi. Fakat kaçak yapının içinde kafeterya ve hediyelik eşya satılan işyeri belli bir zaman sonra kapandı. 

Günde 3 bin lira iddiası

Sputnik News'de yer alan habere göre, Hakan Erbak, yıkılacak yapının çatısını bir turizm şirketi adı ile kiraladı. Yapının, Valide Han tarafındaki girişine bir masa ve bir sandalye koyarak Boğaz manzarasına karşı fotoğraf çektirmek isteyen turistlerden kişi başı 100 lira almaya başladı. Han esnafı, defalarca belediyeye şikâyet ettikleri Erbak’ın bu yolla günde yaklaşık 3 bin lira kazandığını söyledi. 

Erbak’ın turistlerden aldığı fiyat listesi şu şekilde:

Halı konsepti 100 lira, videografi paketi 1000 lira, gelin-damat prodüksiyon hizmeti 750 lira, film-reklam-katalog çekimi 4 bin 500 lira.

Valide Han a kaçak yapı kurup işlettiler!

'Fiş veriyoruz'

Erbak’ın ücret ödemeden fotoğraf çekmek isteyen turistlere ise engel olduğu iddia edildi. Erbak konu ile ilgili açıklamasında, "Burası yasal bir yer. Parayı ödeyene fiş veriyoruz. Kart ile ödeme de yapılabiliyor. Kaçak bir yer değil, kaçak bir iş yapmıyoruz" dedi. Fotoğraf çektirmek için 300 lira veren üç turist ise "Manzara çok güzel. Görevliler martılara yem veriyor. Bu nedenle martılar üzerimizden uçuyor. Biz de Boğaz manzarasına karşı fotoğraf çekiyoruz" diye konuştu. 

Fatih Belediyesi yetkilileri, kaçak yapının 5 kere mühürlendiğini, mühürü kıran sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Kaçak yapının çatısındaki masa, yastık ve kilimlerin de alındığını ifade eden belediye görevlileri, anıtlar kurulundan gelecek izin sonrasında tarihi yapının çatısındaki kaçak merpenlerin yıkılacağını belirtti.

'Vergimi ödüyorum'

Parayla fotoğraf çekilen kaçak yapının sahibi, Büyük Valide Han Yapım ve Organizasyon Şirketi’nin patronu Harun Reşit Göktaş, olay ile ilgili, "Ben burayı bütün insanların gelip bir soluk alabileceği, aynı zamanda kültür, sanat ve eğitim faaliyetlerinin yapıldığı bir yer olarak düzenledim ve 3.5 yıl işlettim. Ruhsat vermediler. Onlarca kez usulsüz mühürleme yaptılar. Şimdi bir prodüksiyon şirketi olarak burada vergi ödeyerek bu işi yapıyoruz, yine belediye engel oluyor. Soruyorum, bu çevrede vergi veren kaç işyeri var? Kaçının ruhsatı var?" dedi.


Geri Dön