19 / 04 / 2024

Van Başkale halkı yeni evlerine kavuşmayı bekliyor!

Van Başkale halkı yeni evlerine kavuşmayı bekliyor!

Sel felaketinin yaşandığı ve 11 evin yıkıldığı Van Başkale'de evlerini kaybeden vatandaşlar yeni evlerine kavuşacakları günü bekliyor.



Van Başkale'de meydana gelen sel felaketi sonrasında kentte çok sayıda ev yıkılırken evlerini kaybede vatandaşlar ise kışın yaklaşması ile beraber endişeli günler yaşamaya başladı. Sputniknews'te yer alan habere göre; kentte şu anda hasar tespir çalışmaları devam ediyor. 

Geceleri nöbet tutuyorlar 

Esenyamaç Köyü’nün hemen bitişiğinde ve İran sınırının sıfır noktasında yer alan Oniki Dere Mezrası selden ağır etkilenen yerlerden biri. Sel sebebiyle bazı evler yıkılırken, geriye kalan evler de selin getirdiği çamurla dolduç Mezra sakinlerinin evlerindeki eşyaların büyük bir bölümü ise kullanılmayacak halde Sel sonrasında içme suyu kaynağı da kururken, köyde su sıkıntısı yaşanıyor. Telefonların çekmediği mezrada vatandaşlar hala olası sel nedeniyle tedirgin. Her yağmur yağışında korkuya kapılan köylüler yüksek yerlere çıkıyor. Mezra sakinleri geceleri sırayla olası sele karşı nöbet tutuyor. Sputnik’e konuşan mezra sakinleri, sel anında yaşadıklarını ve taleplerini dile getirdi. 

Mezra sakinleri gençleri de halen olayın şokunda. “Sadece dua ediyorduk” diyen Leyla Atabey adlı genç “Canımızı zor kurtardık. O anı anlatamam, çok korkunçtu. Tepelere kaçarak canımızı kurtardık. Engelli insanlar var, çocuklar, hastalar var. Onların durumu çok kötü. O an sadece canımızı kurtarmayı düşünüyoruz. Şu an geceleri uyuyamıyoruz, çok soğuk oluyor. Şu an bile sel gelebilir. Ev yok, tuvalet yok, su yok, hiçbir şey yok” şeklinde konuştu.

"Önümüz kış, ev istiyoruz"

Sanatçı Haluk Levent’in 15 bin TL maddi yardım yaptığını söyleyen Yurtsever, onun dışında da desteklerin geldiğini söyleyerek, herkese teşekkür etti. “Evimiz, hayvanlarımız eşyalarımız, her şeyimiz gitti” diyen Yurtsever şunları söyledi: 

Van Başkale halkı yeni evlerine kavuşmayı bekliyor!

“Dışarıda kaldık. Maddi durumumuz da yok. Babam da cezaevinde. Biz şimdilik dışarıdayız. Çadırla olmuyor, önümüz kıştır. Bizim istediğim şey bize ev yapsınlar. İstediğim şey sığınacak bir ev. Yağmur yağdığı zaman tepelere kaçıyoruz. O korku hala üstümde şoktayım.”

Hava soğumadan konut yapılsın

Peş peşe iki seli yaşayan vatandaşlar olay gününün şokunu halen atlatamamış “Anlatılamayacak kadar korkunçtu” diyen mezra sakinlerinden Arafat Atabey, “Herkes yüksek yerlere kaçıyordu. Engelli olanlar kaçamıyor ve aileleri onları bırakamıyordu. Korkunç bir durumdu. Evlerin bazıları yıkıldı bazılarını da su basarak kullanılamaz hale geldi. Bütün eşyalarda kullanılamaz hale geldi. Çadır kurdular ve her çadırda neredeyse 8-10 kişi kalıyor. Sığmıyoruz, çocuklar özellikle geceleri çok üşüyor. Yetkililerden tek beklentimiz konuttur. Havalar iyice soğumadan konut yapılmasını istiyoruz” dedi.

Yıkılan evlerin yerine yeni konutların yapılacağı belirtiliyor. Fakat  köylüler inşa edilecek olan konutların kredi verilerek 180 bin TL civarında bir borçlanma olacağını ve her şeyini selde kaybeden köylülerin bu borcu ödeyemeyeceğini belirtiyor. Serkan Atlı adlı vatandaş bu konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

“Burada büyük bir felaket oldu. Bakan, Vali, Kaymakam, askeriye bütün yetkililer buraya geldi. Yollarımız yapılıyor, köyümüz temizleniyor. Köye çok fazla gıda yardımı geliyor. Köyde 11 ev var ama 600 haneye gıda yardımı geliyor. Bizim sorunumuz bu değil. Bizim sorunumuz yıkılan 11 evin yerine yeni evlerin yapılmasıdır. Bize inşaat malzemesi versinler biz yaparız. Devletin bize verdiği söz şudur, ‘ben size konut yapacağım’ diyor. Evleri yıkılmış ellerinde hiçbir şey kalmamış insanları borçlandırıyor. Tahmini 180 bin lira civarında borçlandırıyor. Bizim tek istediğimiz bize inşaat malzemesi göndersinler biz kendi imkanlarımızla evleri inşa edebiliriz. İnşaat malzemeleri gelse biz kendi ellerimizle inşa edebiliriz. Tek sıkıntı evi yıkılan ailelere ev yapmaktır, bu da çok zor olmasa gerek.”

Van'da sel sonrası 6 ev yıkıldı!


Geri Dön