26 / 04 / 2024

Van Deprem Konutları'nda su sorunu vatandaşı üzdü!

Van Deprem Konutları'nda su sorunu vatandaşı üzdü!

TOKİ tarafından Bostaniçi beldesinde yaptırılan konutları teslim alarak yerleşmeye başlayan depremzedeler, evlerdeki su sorunu nedeniyle konut sevincini buruk yaşadı



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nca Bostaniçi beldesinde yaptırılan konutları teslim alarak yerleşmeye başlayan depremzedeler, evlerdeki su sorunu nedeniyle konut sevincini buruk yaşadı.


Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı tarafından TOKİ'ye yaptırılan 17 bin 471 konuttan 6 bin 500'ünün kura çekimi tamamlandı.


Kent merkezine bağlı Bostaniçi beldesi ile Kevenli köyünde yaptırılan ve 5 Eylül'de Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın katılımı ile gerçekleşen törende konutlarına kavuşan depremzedeler, bir süre önce anahtarlarını aldıkları evlerine yerleşmeye başladı.


Evlerinin eşyalarını taşıyan ailelerin sevinci ise konutlardaki su sorunu nedeniyle yarım kaldı.


Yetkililer, konutların üst kısmında yer alan 3 bin tonluk su deposunun Bostaniçi Belediyesi'ne ait ana depolarla bağlantısının yapıldığını belirterek, belediyenin  TOKİ  konutlarına su vermemesi nedeniyle evlerde su sorunu yaşandığını bildirdi.


Evine yerleşen depremzedelerden Beybün Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çetin geçen kış mevsiminin ardından yeni evlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, ancak evlerde su akmamasının büyük bir sorun oluşturduğunu söyledi.


Sorunun kısa zamanda çözüme kavuşmasını beklediklerini anlatan Güler, "Bize böyle bir imkan sağlayan devlet büyüklerimizden Allah razı olsun. Kış gelmeden başımızı sokacağımız bir yuvamız oldu. Çok mutluyuz. Evlerimiz de suyumuz da akarsa daha mutlu olacağız" dedi.


-Tek sorun susuzluk-


Depremzedelerden Kibar Çiftçi ise iki gün önce evlerine taşındıkları evlerinde hiçbir eksiğin bulunmadığını, tek sorunun susuzluk olduğunu vurgulayarak, "Evin temizliğini yaparak yerleşmeye çalışıyoruz. Ancak su sorunu var. Yetkililerin bu sorunu çözmesini bekliyoruz. Bu sorun çözülürse, depremzedeler daha erken zamanda evlerine yerleşir. İnşallah bu sorun kısa sürede giderilir ve herkes yeni evlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşar" diye konuştu.


-Belediye Başkanı Ergüneş-


Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş de TOKİ'nin beldede yaptığı konutlar için büyük bir şebekeye ihtiyaç olduğuna değinerek, yeterli kaynak olmadığı için yeni konutlara su vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.


Ergüneş, 25 bin nüfuslu beldenin su ihtiyacının 5 ayrı noktadaki sondaj kuyularından karşıladıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:


"Yeterli kaynağımız olmadığı için yeni konutlara su vermemiz mümkün değil. Belediye olarak yıllık bütçemizi aktarsak da TOKİ konutlarının su sorununu çözemeyiz. Bunun için büyük bir kaynağa ihtiyaç var. Zaten o güzergahta konutların ihtiyacını karşılayabilecek bir kaynak da yok. Konutların yukarı kısmında yeni yapılan 3 bin tonluk depo bizim ana depolarımıza bağlanmış. Ama yeterli kaynağımız olmadığı için su veremiyoruz. TOKİ yetkilileriyle görüştük. Söz konusu konutların şebeke suyunu kendileri yapacaklar. Bu sorunun bir veya iki ay içinde çözüleceğini tahmin ediyorum."

AA


Geri Dön