23 / 04 / 2024

Van'da 13 bin kişi imar başvurusu yaptı!

Van'da 13 bin kişi imar başvurusu yaptı!

Kaçak yapıların kayıt altına alınması için başlatılan imar barışı uygulaması kapsamında Van'da 13 bin kişi imar barışı başvurusu yaptı.



Ruhsatsız ve imara aykırı yapıların kayıt altına alınması için yürürlüğe koyulan imar barışı uygulaması için Van'da 13 bin başvuru yapıldı. Bu kapsamda bugüne kadar yapılan ödeme tutarının ise 21 milyon TL olduğu açıklandı. 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "İmar Barışı" kapsamında afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması için ve imar barışının sağlanması amacıyla 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılara yapı kayıt belgesi verilebileceği, bu tarihten sonra yapılan yapılar ise İmar Barışı kapsamı dışında tutulduğu açıklandı.

Yıl sonuna kadar uzatılan imar barışı uygulamasından yararlanmak isteyen vatandaşlara yardımcı olmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü giriş katında 'İmar Barışı Bankoları' oluşturuldu. Vatandaşlara yardımcı olan görevliler, Van'da şu ana kadar 13 bin başvuru aldı. 13 bin kişi içerisinde 10 bin kişi yapı kayıt belgesi alırken, imar barışı kapsamında bugüne kadar yapılan ödeme tutarı ise 21 milyon TL'ye ulaştı.

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, imar barışının yapı kayıt belgesi almak isteyen vatandaşlar için bir fırsat olduğunu belirterek "İmar Barışı, ruhsat eklerine ve imara aykırı olan yapıların yapı kayıt belgesi için uygulanan bir düzenlemedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye'deki yapı stokunu göz önünde bulundurarak bu kapsamda bir adım attı. İmar Barışı için geçen yıl bir hazırlık yapıldı. Bu sene ise haziran ayından itibaren süreç başlamış oldu. Geçmiş dönemlerde de İmar Affı ve İmar Barışı vardı. Ancak bu son İmar Barışı biraz daha kapsamlı ve vatandaşların sorunlarını giderecek çözüm niteliğinde bir düzenleme oldu" açıklamasında bulundu.

Yapılan incelemeler sonucunda kentte yaklaşık yüzde 80 ruhsatsız yapı stoklarının olduğunu açıklayan Semerci, "Ancak bugün itibariyle yapı kayıt belgesi için başvuru yapan insan sayımız 13 bindir. Yapı kayıt belgesi alan ve ücretini ödeyen kişi sayısı ise yaklaşık 10 bindir. Yapı kayıt belgesi alırken, yatırdıkları ücretin toplamı da yaklaşık 21 milyondur" dedi.

Son 2 ay içerisinde başvuru yoğunluklarından artış beklediklerini söyleyen Semerci, şu ifadeleri kullandı: 
"Bu kapsamda müdürlüğümüzün zemin katında vatandaşlarımızın kolayca erişebilecekleri 'İmar Barışı Bankoları' oluşturulmuş ve konu hakkında yeterli sayıda nitelikle personel görevlendirilmiştir. Görevli arkadaşlarımız, vatandaşlarımıza İmar Barışı hakkında bilgilendirilme yapmaktadır. Bu son iki ay içerisinde vatandaşlarımızın biraz daha fazla başvurmasını bekliyoruz. İmar Barışı bir fırsattır. İnşallah vatandaşlarımız bu fırsatı kaçırmazlar."

İmar barışı resmen uzatıldı!


Geri Dön