19 / 04 / 2024

Van'da ağır hasarlı 11 bin 300 konut yıkılacak!

Van'da ağır hasarlı 11 bin 300 konut yıkılacak!

Van'da ağır hasarlı 11 bin 300 bina yıkım bekliyor.Van AFAD Müdürü Uçar,"Ağır hasarlı binaların yıkımına ilişkin ihale yapılacağı bakanlığımızca tarafımıza bildirilmiştir"dedi.



Van 11 Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Uçar, 2011 yılında yaşanan depremlerde ağır hasar gören binaların yıkımlarının devam edileceğini açıkladı. Uçan şunları söyledi: "EYY ödemeleri ile  TOKİ  konutlarının ödemleri 2 yıl erteleme olmak üzere geri kalan 18 yılda geri ödemeli olarak sıfır faizle vatandaşlarımıza verilmişti. Onun dışında herhangi bir erteleme ya da ödemelerden muafiyet gibi bir şeyin söz konusu değil. Onun dışında deprem konutlarımızla alakalı da aynı durum söz konusudur. Deprem konutlarının olduğu alanlarda alt yapı, çevre düzenleme ve enerji nakil hatlarıyla ilgili çalışmalar TOKİ tarafından yürütülmektedir. Bunun büyük bir kısmı tamamlanmış olup 6 projemiz bu yılki yatırım programına alınmış, ödeneği geldiği takdirde çalışmalar başlayacak" dedi. 


İHALE YAPILACAK 


Van'da 2011'de yaşanan yıkıcı depremlerde 36 bin civarında konutun ağır hasar aldığını da sözlerine ekleyen Uçar, şöyle devam etti: "Bunun 17 bin 489'u daha sonra TOKİ konutları olarak geri kazandırıldı. EYY kapsamında da kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın arsaları üzerinde konutlar yapılmıştı. Bu hasarlı konutların yaklaşık 26 bin civarındakinin enkazı kaldırılmıştır. Geri kalan 11 bin 300 civarındaki ağır hasarlı konutların durumu müdürlüğümüzce AFAD başkanlığımıza sunulmuş, ancak ödeme sıkıntılarından dolayı bununla alakalı henüz bir çalışma yapılamamıştır. Burada özellikle risk teşkil eden ve acil yıktırılması gereken ağır hasarlı binaların yıkımı ile alakalı ihale yapılacağı da bakanlığımızca tarafımıza bildirilmiştir" 


RİSKLİ BİNALARI BİZE BİLDİRİN


Muhtarlara da çağrıda bulunan Van AFAD il Müdürü Uçar, riskli binalara karşı uyarıyaptı. Uçar, şunları söyledi: "Mahallenizde ağır hasarlı, risk teşkil eden binalar varsa onları müdürlüğümüze sunarsanız bizler de bunların yaklaşık maliyetlerini hesaplayıp bakanlığımıza bildirerek en kısa sürede bunların enkazlarını kaldıracağız." 




Karar


Geri Dön