19 / 04 / 2024

Van'da kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor!

Van'da kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor!

Türkiye genelinde uygulamaya geçilen kentsel dönüşüm projesi Van'da da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tüm hızıyla devam ederken, bu kapsamda şu ana kadar riskli olduğu tespit edilen 260 bina yıktırıldı.




Türkiye genelinde uygulamaya geçilen kentsel dönüşüm projesi Van'da da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tüm hızıyla devam ederken, bu kapsamda şu ana kadar riskli olduğu tespit edilen 260 bina yıktırıldı.


Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan depremlerin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıkan depremzedelerin kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlamak için hazırlanan kanun, Mayıs 2015 tarihinden itibaren TBMM 'de kabul edilmesinin ardından, yoğun çalışmalar başlatıldı.


Çalışmaların yürütüldüğü tarihten bu yana 806 adet konut ve 286 adet ticarethanenin incelendiği, yapı tespitlerinde de toplam 302 adet başvurunun yapıldığı ve bunlardan 297’sinin onaylandığı belirtildi.


Öte yandan Kentsel dönüşüm kapsamında tüm belediyeler ve tapu müdürlüklerinin, kanun kapsamındaki vergi ve harçlardan vatandaşları muaf tutacağı da bildirildi.


Konuya ilişkin İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirinin sorularını yanıtlayan Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, kentsel dönüşüm çalışmalarında Van halkı ile kamulaştırma sorunu yaşamadıklarını dile getirdi.


806 adet konut ve 286 adet ticarethane incelendi


Deprem bölgesinde yer alan Van’da kentsel dönüşüm kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Semerci, “Kentsel dönüşümde temel amacımız vatandaşlarımızın 2011 yılı Van depreminden sonra sağlam yapılarda huzurlu bir şekilde hayat sürmeleridir.  2012 tarihinden itibaren Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak, Van’daki yetkili firmalara konuyla ilgili 2012 yılında toplantı yapılmış ve 2012-2015 yılında yetkili firmalara İl Müdürlüğümüzce gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Tüm ilçelerde kaymakamlık binası ve belediye binalarına kentsel dönüşüm afişleri asılmış, ayrıca İl Müdürlüğümüze gelen vatandaşlarımıza kentsel dönüşüm hakkında bilgilendirmeler yapılmış ve Bakanlığımızın hazırladığı kitapçıklar dağıtılmıştır. Kira yardımı başvurusunda bulunan vatandaşlarımızın evrakları genel müdürlüğe gönderilerek kira yardımının ödenmesi sağlanmıştır. Üniversitemiz ve Ticaret Odalarımızda seminerler düzenlenerek kanun ve uygulama yönetmeliği hakkında vatandaşlarımız bilgilendirilmiştir. Bu güne kadar ilimizde toplam 302 adet başvuru yapılmış olup, konut bazında 806 adet konut ve 286 adet ticarethane incelenmiştir” şeklinde konuştu.


Kentsel dönüşüme yoğun ilgi


Çalışmaların yürütüldüğü tarihten bu yana kamulaştırma konusunda sorun yaşamadıklarını dile getiren Semerci, “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Van merkezde kamulaştırma sorunu yaşamadık. Tespit edilen riskli yapılardan sadece 2 riskli yapıda hisselerin açık arttırmayla satışı yapılmıştır. Van halkı kentsel dönüşümü benimsemiş ve son derece ilgi ve alaka göstermiştir. Ayrıca yapılan seminer ve toplantılara yoğun iştirak yapmıştır.” dedi.


Doğru Haber 



Geri Dön