26 / 04 / 2024

Van'da kiralık konut fiyatları arttı!

Van'da kiralık konut fiyatları arttı!

REIDIN Emlak Endeksi verilerine göre geçen ayın kiralık konut fiyatları en çok artan üçüncü şehir Van oldu. Uzmanlara göre terörden kaçan halkın Van’a taşınmasından dolayı bölgede kiralık konut fiyatları arttı.



Gayrimenkul sektörünün nabzını ölçen REIDIN Emlak Endeksi Mayıs ayı raporuna göre, kiralık konut fiyatları bir önceki aya kıyasla en çok artan il yüzde 2,26 ile Ordu oldu. Bu sırayı Isparta ve Van izledi. EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, bir ayda satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki hareketliliği, ÖZGÜR DÜŞÜNCE'ye anlattı.  



İNSANLAR GÖÇ EDİYOR


Van'da konut kiralarının artmasının sebebi olarak terör olaylarına işaret eden Şeyma Şehirli, “Hakkari ve Şırnak gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşların geçici olarak Van'a yerleşmeleri bu bölgedeki konut kiralarını  artırdığını düşünüyorum” diye konuştu. 


DİĞER İLLERDE ÜNİVERSİTELER ETKİLİ


Kira fiyatları en çok artan Ordu ve Isparta gibi illerde üniversite kayıtlarının yaklaşmasından kaynaklandığını anlatan Şeyma Şehirli, “Üniversiteyi bitirene kadar 4-5 yıllık bir süre için başka bir şehirde ikamet edecek olan üniversite öğrencilerinin çoğu kiralık daire arayışına girdi. Bu nedenle kiralarda artış yaşandı” dedi.


KİRA GETİRİSİ EN YÜKSEK VAN'DA


REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre, İstanbul Anadolu yakasındaki projlerin fiyatları, Avrupa yakasına kıyasla 8,8 puan daha fazla arttı. Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında 14,9 yıl ile Van gelirken amortisman süresinin en uzun olduğu şehir 24,3 yıl ile Aksaray oldu. Yıllık  kira getirisi en yüksek Van'da görülürken, en düşük Sinop oldu.


ANADOLU YAKASI'NDA FİYATLAR YÜKSELDİ


REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre, İstanbul Anadolu yakasındaki projlerin fiyatları, Avrupa yakasına kıyasla 8,8 puan daha fazla arttı. Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında 14,9 yıl ile Van gelirken amortisman süresinin en uzun olduğu şehir 24,3 yıl ile Aksaray oldu. Yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranı Van'da görülürken, en düşük getiri oranına sahip ilimiz Sinop olarak gerçekleşti. 




Özgür Düşünce


Geri Dön