29 / 03 / 2024

Van'daki Ferit Melen Havaalanı, depremde hava köprüsüydü!

Van'daki Ferit Melen Havaalanı, depremde hava köprüsüydü!

Van'da meydana gelen iki depremin ardından ciddi hasar yaşanmayan Van Ferit Melen Havaalanı'na, 381 uçuş düzenlenirken, 200'e yakın kargo uçağı, 140 helikopter ve 80 özel uçak da yardım ve tıbbî amaçlı sefer gerçekleştirdi



Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün işlettiği Van Ferit Melen Havaalanı, 23 Ekim'de yaşanan 7,2 (Erciş) ve 9 Kasım'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki (Van merkez) depremler sonrası hizmet sunmaya devam etti.

Ciddi hasarın yaşanmadığı havaalanı, alınan tedbirler sayesinde, uçuş trafiğini aksatmayarak kurtarma ekipleri ve yardım malzemelerinin en hızlı şekilde Van'a ulaştırılmasını sağladı. DHMİ'nin verilerine göre, 23 Ekim'den bu yana 400'e yakın seferin gerçekleştiği havaalanına, yurtiçinden ve yurtdışından 200'e yakın kargo uçağı yardım malzemesi taşıdı. Havaalanına, 140 helikopter (askerî ve sağlık) uçuş gerçekleştirirken, 80 özel uçak (ambulans ve özel) uçuş düzenledi. Yaşanan iki depremin ardından pist, taksi yolları ve apronda uzmanlarca yapılan incelemelerde hasar tespit edilmedi.

Kısa süreli durdurulan seferler de, uçuş emniyetini tehlikeye düşürecek herhangi bir problemin yaşanmadığının belirlenmesi üzerine yeniden başlatıldı. Sarsıntılar sebebiyle yolcu terminali ve hava trafik kontrol kulesinde ise küçük çaplı hasar oluştu. Yetkililer, muhtemel yeni depremde hasarın daha da artabileceği endişesiyle kuleyi, itfaiye binası üzerine taşıdı. Bir süre itfaiye aracında uçak trafiğini yönlendiren kontrolörler, daha sonra Ağrı'dan getirilen prefabrik kulede hizmet sunmaya başladı. Ayrıca, son depremde terminalde çatlaklar oluşması üzerine yan taraftaki hasarsız yeni terminale geçiş yapıldı.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, depremde ciddi hasar almayan Van Ferit Melen Havaalanı'nın, 120 çalışanı ile 24 saat kesintisiz hizmet sunduğunu söyledi. İlk etapta havaalanına, teknik blok ve hava trafik kontrol kulesinin yapılacağına dikkat çeken Birdal, hasar gören eski kulenin de yıkılacağını bildirdi. Van Ferit Melen Havaalanı, ocak-ekim döneminde iç hatlarda yüzde 20 artışla 880 bin 676, dış hatlarda yüzde 16 artışla bin 941 olmak üzere toplamda yüzde 20 artışla 882 bin 617 yolcuya hizmet sundu. Aynı dönemde 8 bin 441 uçak iniş kalkış gerçekleştirdi.

Mustafa Gün / ZAMAN


Geri Dön