25 / 04 / 2024

Varyap: Uphill Court'a bankalar kredi vermek istemedi!

Varyap: Uphill Court'a bankalar kredi vermek istemedi!

Uphill Court projesinde bankalardan kredi almakta zorlandıklarını anlatan Varyap Holding CEO'su Erdinç Varlıbaş, projenin satış sürecinde yaşadıkları zorlukları ve stratejik kararlarla nasıl sonuca ulaştıklarını anlattı.



Risk yönetimi, sigorta ve reasürans brokerliği ile insan kaynakları danışmanlığı konularında uluslararası hizmet sağlayan Aon, Türkiye'deki 20. yılı nedeniyle düzenlediği Riskli Sohbetlerin bu ayki konuğu Varyap Holding CEO'su Erdinç Varlıbaş oldu. 


Türkiye'nin önemli bir bölümünün deprem kuşağında yer aldığını, genç nüfusun fazla olduğunu ve ev sahibi olmayı seven bir toplum olduğunu söyleyen Varlıbaş, buna rağmen deprem ve 2001 krizi nedeniyle Türkiye'de markalı konut yatırımlarının 2004 yılına kadar durduğunu söyledi. 

Bu dönemde risk alarak Emlak GYO'nun 2004 yılında açtığı ihaleye katılarak Uphill Court projesinin ihalesini aldıklarını kaydeden Varlıbaş, ancak biriken konut ihtiyaca rağmen 1750 adet konutluk 300 milyon liralık projeye bu dönemde bankaların kredi vermek istemediğini anlattı. 


Varlıbaş şöyle konuştu: "Yaptığımız analizlerde konut ihtiyacı olduğunu görüyorduk ve 300 milyon liralık rakamı realize edeceğimizi görüyorduk. 

Biz metrekareye 1100 TL fiyat belirlerken, banka 750 -800 TL bandını öneriyordu. Biz o dönemde sermayenin yarısını cebimizden koyarak kendi belirlediğimiz rakamdan satışa çıktık. Bunu yaparken de küçük projelerde talebin nereye gittiğini belirledik. Henüz 1+1'ler daireler yokken bu tip ulaşılabilir daireler yaparak projenin yüzde 20'sini bu tip dairelere ayırdık. Buna uygun yaptığımız projede satışa çıkardığımız 900 konutu bir haftada sattık ve bu sürede kasamıza 300 milyon lira girdi." 


Farklılaşma başarı getirdi


Firma olarak hep yeniliklerin ve farklıkların peşinde olduklarını söyleyen Varlıbaş, "Dünyada gayrimenkulün projelerinin yeşile kaydığını gördük. Yine o dönemde risk alarak 450 bin metrekarelik alanda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek yeşil bina yapmaya karar verdik. 1600 konutun 300'nü test amaçlı satışa çıkardık ve satışa çıkan bölüm iki haftada satıldı" diye konuştu. 


Dünya



Geri Dön