26 / 04 / 2024

Vasiyetname tapuya tescil edilir mi?

Vasiyetname tapuya tescil edilir mi?

Kişinin mal varlığı ile ilgili olarak ölümünden sonra tasarrufta bulunması işlemine vasiyetname deniyor. Peki, vasiyetname tapuya tescil edilir mi?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''vasiyetname ve miras'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..

 


Eşim hayattayken bir vasiyetname yapmış, sahibi olduğum evi ondan önce ölmem halinde eşime bakması kaydı ile kardeşime bırakmıştım. Hayat düşündüğümüz gibi gelişmedi, şimdi eşim öldü. Evi vasiyet ettiğim kardeşimin yarı engelli bir çocuğu oldu. Bu durumda benim de fikrim değişti. Bu evi kardeşimin bu engelli çocuğuna bırakmak istiyorum. Şimdi bu vasiyetnameyi değiştirebilir miyim? Yoksa ölene kadar benim ölümümden sonra bu çocuğun diye tapuda işlem mi yapayım? ● S.C. 

 

Zaman zaman miras konularını işlerken hayatın ne göstereceğini bilemiyoruz sonra birilerinin ölümü üzerine konuşmak da beni üzüyor diyorum ya, işte bir örnek. Kimin önce öleceği belli mi? Neyse yine bugünkü duruma göre bir yanıt vereyim bakalım.

 

Vasiyetnameler değiştirilemez belgeler değildir. Vasiyet yapan, ihtiyaç duyduğunda önceki beyanını revize edebilir, yeniden vasiyet yapabilir.

 

Zaten sırası geldiğinde bakılacak olan son beyanıdır. Bu nedenle yeni bir vasiyetname yapıp bunu da notere tevdi edebilirsiniz, son bıraktığınız vasiyetnamedeki istekleriniz yerine getirilir.

 

Ölene kadar ‘benim ölümümden sonra senin’ diye halkın ağzında yayılan sistem ise hukuki olarak intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetin karşı tarafa devri demektir. Gayrimenkulün intifa hakkını muhafaza eden malik, intifa hakkı sahibi olarak bu yerden ölene kadar yararlanır. Ölümü anında ise intifa hakkı son bulur, kuru mülkiyet sahibinin kuru mülkiyeti ile birleşir, bu halde kuru mülkiyet sahibi tam malik olur. Bu da amacı gerçekleştirir.

 

Ancak bu özel olayda bir tarafta vasiyetname ile yeğene bırakılan bir gayrimenkul olacak diğer tarafta kuru mülkiyet sahibi aynı kişi. Yani aynı amaca yönelik iki hukuki işlem. Sadece biri bile amacı gerçekleştirmeye yeter. İkisi de aynı kapıya çıkar. Şayet kuru mülkiyetin şimdiden devrini düşünürseniz tapu harcı gibi bazı masraflara katlanacaksınız.


Geri Dön