25 / 04 / 2024

Vatan Caddesi'ndeki mahkemelik araziye 57 milyon değer biçildi!

Vatan Caddesi'ndeki mahkemelik araziye 57 milyon değer biçildi!

İstanbul'un en değerli bölgelerinden Vatan Caddesi'nin bir kısmını içine alan arazi için açılan davaya rapor sunan bilirkişi, 44 bin metrekareden büyük olan araziye 57 milyon değer biçti.



AKŞAM’ın 2 yıl önce “Anıt mezar ve Vatan Caddesi'nin sahibi çıktı” başlığı ile duyurduğu araziye bilirkişi değer biçti. 1954'te ölen Yorgi adlı Rum vatandaşın ABD'de yaşayan mirasçıları, Turgut Özal’ın mezarıyla Vatan Caddesi’nin bir bölümünü içine alan 44 bin 615 metrekarelik arazinin dedelerinden miras kaldığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. Bilirkişinin Bakırköy 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderdiği ve mirasçılar açısından büyük önem taşıyan rapora göre, arazinin rayiç bedeli toplam 57 milyon 303 bin 396 TL olarak tespit edildi. 


TÜRK VATANDAŞI OLDUĞU ANLAŞILDI 

Maliye Bakanlığı, 1954’te ölen arazi sahibi Yorgi Panayotidis’in ‘kaçak’ olduğunu öne sürerek 1958'de mal varlığına el koydu. 20 yıl sonra hatanın mükerrer nüfus kaydından kaynaklandığı ve Panayotidis’in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Ardından aileye bir bölümünün bedeli ödenen arazinin, 1973'te araştırılmadan Karayolları Genel Müdürlüğü'nce kamulaştırıldığı iddia ediliyor.


RAPOR DAVAYA YÖN VERECEK 

ANASTASİYA Delenda, Melpomeyni Gülcüoğlu, Mariya Panayotidi, Yorgi Panayotidi, Tanaş Panayotidi, Polixeni Prifti, Athanas Prifti ve Olimbi Potiris’in açtığı davada ailenin avukatı olan Ali Elbeyoğlu “Türk vatandaşı olan ve Türkiye’de ölen bir kişi nasıl kaçak ve yitik kişi oluyor” diyerek yaşananlara dikkat çekmişti.


Akşam / Bülent Şanlıkan 


Geri Dön