24 / 04 / 2024

Vatandaş gayrimenkul yatırımı yaparken dikkat etmeli!

Vatandaş gayrimenkul yatırımı yaparken dikkat etmeli!

Emlak piyasasında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara uyarılarda bulunan Kahramanmaraşlı emlakçı Ayhan Nergiz: "Emlak güven gerektiren bir iştir, vatandaş yatırım yapmadan dikkat etmeli" diye konuştu.



Geçmişte suni fiyat yükselişlerine kapılan pek çok vatandaş maalesef suni fiyat yükselişlerinin kurbanı oldu. Satın alınan araziler, piyasada durgunluğun başlamasıyla birlikte vatandaşların elinde kaldı. Bu nedenle vatandaşların emlak satın alırken dikkat etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. 


"KENTSEL DONUŞUM DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ" 

Kahramanmaraş'ta ciddi bir pazar koşulu hakim olduğunu söyleyen Nergiz," Değeri 10 bin TL olan bir yer için 20 bin TL isteniyor. Piyasadaki arazi ve arsaların fiyatları sürekli olarak değişiyor. Arsalarda A2 ve A3 diye tabir edilen yerler korkunç fiyatlara alıcı buluyor. Arazi, bağ ve bahçe satışlarında artış var. Gelişen inşaat sektörü ile arazi, bağ ve bahçe fiyatlarında suni yükselme oldu. Fiyatların arttığı dönemlerde arazi alan vatandaşlar, bu yerleri birer kazanç kapısı olarak görüyorlardı. 

Özellikle kentsel dönüşüm dengeleri değiştirdi." dedi. 


"VATANDAŞ ARAZİSİ İÇİN UYGUN TEKLİF BEKLİYOR" 

Vatandaşın arazisi için en uygun teklifi beklediğini dile getiren Nergiz, "Yatırımcılar geçmişte ucuz fiyatlara aldıkları bahçe ve arazileri yüksek bedellerle satıyorlar. Bu yatırımcıların büyük çoğunluğu arazileri, borçlanarak ya da eldeki birikimlerini kullanarak satın alıyorlar. Özellikle Tarım Arazilerini Koruma Kanunu arazi satışlarında kafaların karışmasına ve satışlarda zorluklar yaşanmasında etkili oldu. Kanun gereği hisseli arazilerin satışı ve parçalı olarak arazisini satmak isteyen vatandaş arazisini satamıyor. Hal böyle olunca alıcıda vatandaşta sıkıntı yaşıyor. Son zamanlarda ise özellikle kentsel dönüşüm ile beraber arazilere rağbet arttı. Geçmiş dönemde 5-6 daire karşılığı verilen araziler şimdilerde inşaatın % 40-50'si karşılığı satılmaya başladı. Bu durumda Kahra manmaraşlı toprak sahipleri açısından sevindirici bir gelişme." Şeklinde konuştu. 



Gökhan DÖKÜCÜ/Kahramanmaraş'ta Bugün


Geri Dön