25 / 04 / 2024

Vatandaş kaybetmeye mahkum mu? Kar ettirecek yatırım aracı kalmadı

Vatandaş kaybetmeye mahkum mu? Kar ettirecek yatırım aracı kalmadı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, yılın ilk 6 ayında tüm yatırım araçları yatırımcıya kaybettirdi. Yani vatandaşların paralarını yıllık yüzde 79.6 enflasyona karşı güvenle koruyabilmeleri için ellerinde hiçbir enstrüman kalmadı.



Dolar, yurt içi üretici fiyatları endeksi ile indirgendiğinde yüzde -16,10 düzeyinde, tüketici fiyatları endeksi ile indirgendiğinde ise yüzde -1.52 seviyesiyle yatırımcısına en az kaybettiren yatırım aracı oldu.

Aynı dönemde mevduat faizi ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 29.41 oranında, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17.14 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım tercihi oldu.

İktisatçı Hayri Kozanoğlu, yakın dönemde toplumun ortak paydasının kaybetmek haline geldiğini söylerken, “Finansal yatırım araçlarının reel getirilerinin eksi olması, tasarruf sahiplerinin çözümsüz kalınca neden gayrimenkul ve ikinci el araba dahil reel varlıklara yöneldiğini ortaya koyuyor. Belki bir de bu konularda deneyimli yabancı fonların neden bir an önce Türkiye’den uzaklaştıklarını açıklıyor” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön