27 / 04 / 2024

Vecta'nın tasarruf iddiasının faturasını esnaf ödedi

Vecta'nın tasarruf iddiasının faturasını esnaf ödedi

Geçen yıl 'moleküler ısı transferi yoluyla yüzde 80 tasarruf sağladık' iddiasında bulunan elektrikli soba markası Vecta, sessiz sedasız ortadan kayboldu



'Yüzde 80 tasarruf sağlayan elektrikli ısıtıcı ürettik' iddiasıyla gündeme gelen Vecta'nın yöneticileri sırra kadem bastı. Markanın üreticisi Baytek'in bayilik verdiği 200'e yakın esnaf ortada kalırken, şirketin piyasaya 15 milyon TL borç bıraktığı belirtiliyor. İnfrared ısıtıcılarıyla tanınan UFO'nun patronu Abdullah Yeşil, Vecta'nın reklamlarına ilişkin yaptıkları itirazların geç değerlendirmeye alınması sebebiyle yüzlerce bayi, tüketici ve işçinin mağdur edildiğini söyledi. Yeşil, geçen yıl söz konusu markanın gazete ve TV'lerde yayınlattığı reklamları eleştirirken, "Eğer yüzde 80 tasarruf sağlandığını ispat etsinler, UFO'nun tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı'na bağışlamaya hazırız." demişti.

Isıtıcı sektörünün önde gelen firmalarından UFO'nun yönetim kurulu başkan vekili Abdullah Yeşil'den tartıştığı şirketin ortadan kaybolması üzerine bir açıklama daha geldi. Firmanın reklamlarına ilişkin Sanayi Bakanlığı'na yaptıkları itirazların çok geç değerlendirmeye alındığını belirten Yeşil, "Bu şirketin tüm yalan beyanlarını belgeleriyle gerekli kurumlara yollayarak markanın medyada yer alan ve gerçeği yansıtmayan ifadelerinin kaldırılması talebinde bulunmuştuk. Fakat sürecin yavaş işlemesi sonucu bu talebimiz ancak 12 Mart'ta sonuçlandırıldı ve Sanayi Bakanlığı markaya reklam durdurma ve idari para cezası verdi." dedi. Yeşil, geç kalınması sebebiyle yüzlerce bayi, tüketici ve şirketin işçilerinin mağdur duruma düştüğünü kaydetti.

UFO'nun patronu Yeşil, ortaya çıkan sahte teknolojilere, yaptıkları araştırma sonuçlarının en iyi cevap olacağını düşündüklerini bildirdi. Yeşil, "Yalan haberler ve gerçeği yansıtmayan iddialarla kamuoyunu kandırıp rant sağlamayı amaçlayan bir markanın faaliyetlerine karşı halkımızı bilgilendirmeye çalıştık." değerlendirmesinde bulundu. Vecta, reklam kampanyasında ürünlerinin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belgesine de sahip olduğunu ileri sürmüştü. Abdullah Yeşil, bunun da doğru olmadığını, şirketin TSE belgesine sahip olmadığını ispat ettiklerini aktardı. Abdullah Yeşil, moleküler ısı transferi yoluyla yüzde 80 enerji tasarrufu iddiasının termodinamik yasalarına ve enerjinin korunumu kanununa aykırı olduğunu, kamuoyuna sunulan çalışmaların bilimsellikle ilgisi olmadığını sözlerine ekledi.

Abdullah Yeşil, Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri ile birlikte dünya standartlarında bir laboratuvar kurduklarını vurgularken, "Laboratuvarımızda, bilimsel gerçeklerin kanıtlanabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar, verimlilik ve kıyaslama tespitinde iyi bir altyapıya sahip olmayan ülkemiz için önemli bir adım olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Vecta'dan ilginç savunma: Yeni adrese taşınıyoruz
Vecta'nın üreticisi Baytek, 2009 yılı başlarında televizyon ve gazetelere verdikleri reklamlarla elektrikli ısıtıcılar alanında çığır açan bir buluş yaptıklarını öne sürmüştü. Şirket, 'moleküler ısı transferi' yöntemiyle elektrik sarfiyatını yüzde 80 azalttıklarını iddia etmişti. Buna itiraz eden UFO'nun patronu Abdullah Yeşil ise söz konusu yöntem ile tasarruf sağlanamayacağını, iddianın hiçbir bilimsel dayanağı bulunmadığını söylemişti. Bu tartışmanın üzerinden daha 6 ay geçmeden şirket yetkilileri ortadan kayboldu. Baytek'in Beylikdüzü'ndeki fabrikasına da kilit vuruldu. Personelin biriken maaşları ısıtıcıyla ödenirken, Vecta'dan bayilik alan 200 esnaf ortada kaldı. Şirketin bayilerden 30 bin TL'ye varan tutarda para aldığı konuşuluyor. İnternet sitesine bir açıklama koyan Baytek, ekonomik şartlar ve alacaklarını tahsil edememekten kaynaklanan sorunlar yaşadıklarını öne sürdü. Açıklamada, "Bu olayların daha da büyümemesi için geçici bir süre faaliyetlerimize ara vermek zorunda kaldık. Ancak firmamiz 10 Haziran Çarşamba gününden itibaren yeni adresinde faaliyetlerine başlayacaktır." denildi.
Zaman

İlgili haberler

"Ucuza ısıtacağız" diyen Vecta ortadan kayboldu

Tasarruf tartışmasında son nokta

Yüzde 80 tasarruflu ısıtma kavgası

Vecta yüzde 80'lerde tasarruf sağlayacak


Geri Dön