28 / 03 / 2024

Vedat Arslan: Pandemi öncesi konut satış rakamlarına döndük!

Vedat Arslan: Pandemi öncesi konut satış rakamlarına döndük!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmen açıklanan konut satış istatistiklerini masaya yatıran Aremas Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi öncesi satış rakamlarına dönüldüğünü dile getirdi. 



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmen açıklanan konut satış istatistiklerine göre konut satışları, Ocak-Ekim 2021 döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 15,2 azaldı ve 1 milyon 86 bin 539 şeklinde oldu.

Konut satış rakamlarıyla ilgili önemli açıklamalar yapan Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, rakamların 2020 yılının Ekim ayı ile karşılaştırdığında yaklaşık olarak yüzde 15 oranında bir artış olsa da bu rakamların 2019 verileri ile karşılaştırılması gerektiğini, öyle bir karşılaştırma yapıldığında da yüzde 3,8 civarında bir düşüş olduğunu dile getirdi.

Vedat Arslan: Pandemi öncesi konut satış rakamlarına döndük!

Kasım ve Aralık'ta da yine 2019 verilerinin yaklaşık olarak karşılanacağını varsaydıklarını belirten Vedat Arslan, böyle bir durumda, bu senenin 1 milyon 350 bin ile 1 milyon 400 bin aralığında toplam konut satışı ile kapanacağını kaydetti.  2020'ye göre bir düşüş olacak gibi görünse de 2020 yılının da kendi içerisinde özel bir sene şeklinde isimlendirilebileceğini dile getiren Arslan, “Pandemiden önceki bir kaç yıl ile çok benzer konut satış rakamlarını yakalayacağız gibi görünüyor. 

İpotekli konut satışları, geçtiğimiz Ekim ayına göre yaklaşık yüzde 10 artış göstermiş gibi görünse de yıl bazında geçtiğimiz yıl 0,64 kampanyasının etkisini de göz önüne alınca, 2021’inin ilk 10 ayında 2020’ye göre yüzde 60 daha düşük bir oranda. Kamu bankalarındaki faiz düşüşünün etkisiyle, Kasım’da muhtemelen ipotekli konut satış oranında bir miktar daha artış meydana gelecektir.  Özellikle Ağustos ayı ve sonrasında öngörülerin de üzerinde gerçekleşen satışlara rağmen, 2021 yılında, 2020’ye göre yaklaşık yüzde 15,2’lik bir düşüş söz konusu. Bu düşüş, Ağustos ayı ve sonrasında sektörün satışları toparlamasına rağmen geldiğimiz oran” dedi.

Vedat Arslan: Pandemi öncesi konut satış rakamlarına döndük!


Yabancıya konut satışı ne durumda?

Yabancıya satış konusunun da ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Vedat Arslan, şunları söyledi: “Yabancıya konut satışında bu yılı 50 binin üzerinde bir satış rakamı ile kapatacağımız kesinleşmiş durumda. Bunun da döviz karşılığı tahmini olarak yaklaşık 7 milyar dolar. Aslında, gayrimenkul sektörünün potansiyeli bu rakamların çok çok üzerindeydi. Ancak bugüne kadar bu potansiyele ulaşmak için gerekli desteği maalesef göremiyorduk. İçinde bulunduğumuz dönemde, gayrimenkul satışının bir hizmet ihracatı kapsamına alınması  ve önümüzdeki dönemde bu sektöre yönelik yapılacak desteklemelerle umuyoruz ki; 2022 yılında 7 milyar dolar düzeyinde olan yabancıya satış rakamı 10 milyar doların da üzerine çıkacak. Bu yıl da Ekim ayında toplam 5 bin 900 konut yabancıya konut satışı gerçekleşti. Bu rakam hem 2019’un hem de 2020’nin Ekim aylarının çok üzerinde. Yurt dışında yapılacak tanıtım faaliyetleri ve desteklerle, yurt içinde yapılacak aksiyon planları ve süreç yönetimiyle daha da yukarı gideceğini söyleyebiliriz.”  

2021 Ekim'de 137 bin 401 konut satıldı!


Geri Dön