29 / 03 / 2024

Veli Ağbaba'dan inşaat malzemelerinin fiyatlarına ilişkin açıklama!

Veli Ağbaba'dan inşaat malzemelerinin fiyatlarına ilişkin açıklama!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, inşaat sektöründe yaşanan krizle ilgili değerlendirmeler yaptı. Türkiye ekonomisinin inşaat sektörüne büyük ölçüde bağımlı olduğunu altını çizen Ağbaba, inşaat malzemelerinin fiyatlarına değindi "Bir yılda yüzde 100'ü aşan artışlar var” dedi.



Yükselen çimento fiyatlarını protesto etmek amacıyla 9 Eylül’den itibaren 15 gün iş durdurma eylemi başlatan müteahhitler, çimento fiyatlarının düşmemesi durumunda inşaatlarda çalışan işçilerden yaklaşık 600 binini işçi çıkaracaklarını açıkladı. 

Sözcü Gazetesi'nden Evren Demirdaş'ın haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, inşaat sektöründe yaşanan krizle ilgili değerlendirmeler yaptı. Ağbaba, konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Veli Ağbaba dan inşaat malzemelerinin fiyatlarına ilişkin açıklama!

MALİYETLER 3 KATINA ÇIKTI

Türkiye ekonomisinin inşaat sektörüne büyük ölçüde bağımlı olduğunu altını çizen Ağbaba, bu sektördeki ciddi maliyet yükselişlerine vurgu yaptı.

İnşaat sektörünün ekonominin ana taşıyıcısı olduğunu belirten Ağbaba, “TÜİK'in 2021 Mart ayı İnşaat Maliyet Endeksi verilerinde bile inşaat maliyet endeksi yıllık bazda yüzde 31,97 olarak açıklandı. Piyasaya bakıldığında demir fiyatları 2020 başına göre yaklaşık 3 kat, 2021 başına göre 2 katın üzerinde artmış durumda” diye konuştu.

“Ekonomik krizin 2018'den itibaren etkisini göstermesi ve pandemiyle birlikte iyice derinleşmesiyle inşaat sektörü de durdu, maliyetler birkaç kat arttı” ifadelerini kullanan Ağbaba, “Derin yoksullaşma birlikte konut satışları neredeyse sıfırlandı. Kredilerin oldukça yüksek olması nedeniyle insanlar ev de alamıyor. Covid-19 salgını döneminde inşaat malzemelerinin ortalama fiyat artış seyri dikkate alındığında inşaat demiri ve çimento başta olmak üzere beton, seramik, elektrik kablosu gibi birçok ürünün fiyatlarında bir yılda yüzde 100'ü aşan artışlar var” açıklamasında bulundu. 

Veli Ağbaba dan inşaat malzemelerinin fiyatlarına ilişkin açıklama!

Ağbaba, “Faizlerin düşmesi dövizin kısa veya orta vadede yükselmesine neden olacak. İnşaat malzemelerinde dışa bağımlılık nedeniyle maliyetler tekrar artacak” dedi. 

Ağbaba, faizin sabit kalması ya da yükselmesi durumunda da krediler yüksek olduğu için konut satışlarının durağanlaşacağını, konutların yine müteahhitlerin elinde kalacağını dile getirdi.

“Daha da kötüsü, inşaat malzeme satışında bir tür tekelleşme olduğu için alınan önlemlerin piyasaya yansıması da yine tekel şirketlerin vicdanına kalacak” diye konuşan Ağbaba, “Nitekim çimento ve klinker ihracına yönelik atılan adımlardan sonuç alınamadı. Şimdi müteahhitler dertli, satışlar düşük, maliyetleri yüksek, tüketiciler zaten ev alma hayali dahi kuramıyor. Bu yaşananlar beton üzerine kurulan balon büyümenin bir sonucudur. Balon patladı, dolayısıyla kâğıt üzerinde büyüyen ekonominin çöküşü de daha net ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Müteahhitlerin boykotu uzayacak mı?

İnşaat sektöründeki kriz emlak piyasasını nasıl etkiledi? 

İnşaat maliyetleri ev fiyatlarını uçurdu!

İnşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan artışlar meclis gündeminde!


Geri Dön