27 / 04 / 2024

Venedik'te konut kiralaması ve satışına düzenleme talebi!

Venedik'te konut kiralaması ve satışına düzenleme talebi!

Venedik'teki Venessia derneği, kente yerleşenlere öncelikli ve avantajlı konut fırsatları yaratılmasını önerdi.



Venedik bu yıl 1600'üncü yaşına basıyor. 22 Mayıs'ta start verilmesi hedeflenen Mimari Bienali, Venedik'in hayata dönüş sembolü olarak belirtiliyor. 2019 Venedik Bienali için slogan olarak "İlginç zamanlarda yaşayasın" seçildi. Fakat o zamanlarda kimse Kovid-19 salgınını düşünemezdi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; yıllık turist sayısının yerleşik nüfusun 100 katından fazla olduğu Venedik'te koronavirüs salgının da etkileri de o ölçüde gözle görüldü. Kente konaklamak için gelen turist sayısı 2019 yılında 5.5 milyonu aşmıştı. Kente günübirlik gelen ziyaretçi sayısının da bu rakamın 2 katı olduğu tahmin ediliyor. 

2009 yılında kamuoyunu Venedik'in yok olma riskiyle ilgili bilinçlendirmek amacıyla sembolik bir "cenaze töreni" gerçekleştiren, 2016'da da kent nüfusunun hızlı bir şekilde tükeniyor olmasına ilişkin "Venexodus" başlıklı bir gösteri düzenleyen Venessia derneği bu problemle ilgili çözümler de öneriyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan dernek yetkilisi Roberto Scarpa, "Kentin hayatta kalması kesinlikle gittikçe yok olan kent sakinlerinin varlıklarını sürdürmesinden geçiyor" diye konuşuyor. Scarpa, bu kapsamda turizme alternatif ekonomik faaliyetlerin olması gerektiğine de dikkat çekiyor. 

Derneğin 10 maddelik çözüm tavsiyeleri kapsamında; kente yerleşenlere öncelikli ve avantajlı konut fırsatları yaratılması çağrısı da bulunuyor. 

Venedik te konut kiralaması ve satışına düzenleme talebi!

Kovid-19 salgını etkilerini ve sürdürülebilir bir gelecek için neler yapılması gerektiğine ilişkin Venedik Belediyesi de açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Venedik Belediyesi Turizm Dairesi Başkanı Simone Venturini, koronavirüs salgınının Venedik'in temel problemlerinin çözüme kavuşması amacıyla gereken kararların alınmasında bir fırsat oluşturmasını umduklarını dile getiriyor. 

İtalya'da kültür-sanat turizminde ilk sırada yer alan kentlerden Venedik ve Floransa'nın belediye başkanları, "sanat kentleri" şeklinde isimlendirilen bu şehirlerin tekrar hareketlendirilmesi amamcıyla merkezi hükümete ortak bir çağrı yapmış. 

Çağrıda, turistlere kısa süreli olarak kiralanan evler için ulusal çapta bir düzenleme hayata geçirilmesi de dahil bir dizi girişim ve destek fonu istenmiş.

ABD'de ikinci el konut satışları martta yüzde 3,7 düştü!

Geri Dön